Jurnalul.ro : Jurnalul unui dezertor: Premierul Basescu, suspendat? (Autor: LUCIAN AVRAMESCU)

Inteleg, dintr-o discutie lamuritoare si explicativa cu Crin Antonescu, purtata sub camerele de transmis imagini ale Antenei 3, ca premierul in functie Traian Basescu a fost suspendat. Ce altceva sa pricep din afirmatia limpede ca incalcatorului de Constitutie nu i se va ingadui sa se bage in alcatuirea guvernului, nu va alege el ministrii, nici macar nu i se va da voie sa-i sugereze, obligat sa-si conserve prerogativele, alea care sunt scrise in lege. Nimic in plus, nimic in minus. Sa se fi cumintit asa de tare Basescu incat sa stea pe tusa si sa accepte barierele delimitatoare ale jocului democratic? Pai in succesivele guverne Boc n-a existat ministru ales de altcineva decat de el. N-a existat numire importanta de sefi de servicii, de justitii, la lazile cu bani si la portofelele nationale care sa nu fi fost decisa de el. Imprumuturile la FMI le-a decis singur, pentru indatorarile aproape criminale n-a intrebat Parlamentul, pentru a nu mai vorbi de popor, ignorat cu desavarsire. Sa se fi resemnat brusc premierul Basescu, scos din paine de copilot si umilit de ala care-si duce tarziu copilul la scoala?
Se pare ca, intr-adevar, premierul Basescu a fost scos din rolul care-i era cel mai drag. Imbrancit la Ciresica, nume cu care a imbogatit toponimia Neptunului, zambeste larg si uneori hahaie, dar parca nu mai e hahaitul lui. Sa-si traiasca astfel, resemnat, asemenea generalului exilat in labirint al lui Marquez, ultimul tronson de domnie?
Elena Udrea, convocata la Neptun sau plecata acolo dintr-un impuls personal ar fi scris, cica, sau ar fi declarat la intoarcere sau poate chiar din selecta statiune, ca PDL e o pisica pe care o strivesti de nenumarate ori sub rotile unei masini si cand o crezi cu totul moarta, iti sare la beregata. A naibii pisica! Poate daca o calci cu o masinuta de jucarie, dar, precum bag sama din panici si dezertari, pisica a fost terciuita de o basculanta. Si nu-i vorba de basculanta opozitiei cat de agabaritica furie populara pe care portocaliii au apucat s-o simta pe strazi, in piata si chiar in dormitorul unde-s munciti de un somn cu cosmaruri. Poate ca doamna Udrea, fost trezorier al banilor publici, s-a referit la un motan inzestrat cu asemenea capacitati paranormale. Sa fie Traian Basescu? Sa pandeasca el, prefacandu-se relaxat la un whisky cu gheata in crasma celebra, de unde a transmis pana acum ordine, arestari si revocari, asemenea unei feline cu sapte vieti, clipa in care le va sari in gat adversarilor? Acesta sa fie mesajul? E de incurajare a celor care-si mai leaga speranta de inventivitatea draceasca a jupanului din Deal?
Nici eu nu cred ca Basescu se va potoli. La cea mai mica ezitare, la cea mai mica greseala a guvernului USL, va sari la jugulara. Pregatirea terenului a facut-o anuntand ca "aveti bani", chiar multe miliarde de euro. E o minciuna strategica. O minciuna cu bataie lunga. Atentie, deci! si apoi, nu uitati domnilor care veti guverna ca, asa cum scriam acum cateva zile, poporul asteapta nu doar debarcarea premierului Basescu, ci si a presedintelui omonim.