Val Valcu raspunde in cotidianul national Puterea la intrebarea: "Ce risca Antonescu si Ponta daca nu trece motiunea?". Puteti citi raspunsul in continuare.
'Nu cred ca Roberta Anastase a gresit cand s-a votat ce se dezbate mai intai, asumarea ori motiunea. Opozitia s-a bucurat cand a impus ca miercuri sa se dea votul pe demiterea lui Boc si abia apoi sa fie lasat acesta sa-si riste postul pentru Legea Educatiei. Roberta s-a declarat nemultumita, ca vulpea care tipa ca o doare cand ursul da cu gheara in scorbura, fara s-o atinga. De ce? Fiindca Legea este mai degraba Udemeriu, decat Funeriu. Confruntata cu disidentele si nemultumirile din ungurime, Uniunea vrea sa le dea geografie si istorie in limba materna, in loc de pensii si salarii. Asa ca maghiarii vor vota disciplinat pentru respingerea motiunii, ca sa ajunga mai repede la asumare.
Ramane ca Guvernul sa fie demis cu voturile unor pedelisti care privesc dincolo de avantajele imediate. Acum, ca veni vorba, ce poate fi mai infricosator decat ideea ca actualei Puteri nu-i pasa ca o uraste lumea? O atitudine gen: dupa 2012, potopul te duce la concluzia ca vor rade tot, fara mila, ca sa-si faca suma si ca publicul a pierdut orice control al alesilor. Oricat or fi furat alte guvernari, parca-parca se mai gandeau si la urmatorul ciclu electoral.
PSD risca alaturi de PNL la motiune. Chiliman crede ca nu prea sunt sanse. Rodica Nassar a declarat insa ca are "un feeling ca motiunea va trece". Radu Moldovan a spus ca sansele scad, daca pedelistii sunt tinuti in sala si nu voteaza. Ponta a cerut nemultumitilor sa iasa in strada, ca sa puna presiune pe parlamentari. Pana la urma, batalia se duce la urne, nu in strada. Iar parlamentarii decisi sa o rupa cu Boc au interesul sa-i vada electoratul, deci n-ar fi deranjati de interdictie.
Ramane ca PSD si PNL sa arate ca sunt dispuse sa-si asume guvernarea si pot plati pretul pe care unii parlamentari PDL il cer. Orice se va spune post hoc, daca de joi incolo nu vorbim de epoca post Boc, nemultumitii de Basescu vor fi nemultumiti si de Ponta sau de Antonescu. Publicul, disperat de masurile actualei guvernari, are nevoie acum de PSD ca sa-i corecteze eroarea din 2009. Daca motiunea esueaza, fie din calcul politic, fie pentru ca Opozitia nu-i in stare sa o treaca, PSD si PNL vor pierde voturi. Mai mult, resemnarea vine in sprijinul regimului Basescu: daca nu sunt sanse sa scape de el, romanii vor cauta solutii individuale de supravietuire. Pe care nu le pot gasi la Opozitie.'