Anuntul facut de ministrul Finantelor Ionut Popescu de a mari de la anul TVA i-a luat prin surprindere chiar si pe unii dintre liderii Aliantei PNL-PD. Aceasta initiativa pare sa apartina exclusiv lui Popescu, la sugestia presedintelui Traian Basescu.
Ionut Popescu, ministrul de Finante, a iesit in public marti cu intentia de a majora TVA (de la 19 la 22%) la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu afirmase ca politicile sociale nu mai trebuie sa constituie o preocupare. “Nu vom tine tot timpul linia Europei sociale. Pana sa devenim o Romanie sociala, trebuie sa devenim o Romanie performanta economic“, afirmase Basescu.
Anuntul facut de ministrul de Finante a surprins pe toata lumea, inclusiv pe liderii Aliantei PNL-PD, care - ca sa nu se creada ca nu stie stanga ce face dreapta - au incercat sa dea tot felul de explicatii.
Chiar si premierul Calin Popescu-Tariceanu a parut prins pe picior gresit. El a confirmat doar ca Guvernul lucreaza, impreuna cu un grup de economisti, pentru elaborarea unui program pe termen lung de politici economice si fiscale. Mai mult, el l-a contrazis pe presedintele Basescu in privinta politicilor sociale, ceea ce inverseaza rolurile: premierul liberal devine democrat, iar presedintele democrat devine liberal. “Orice decizie va fi luata doar pe baza analizelor si a consultarilor cu economisti din Romania si strainatate. Trebuie sa ne gandim la modelul social-european, bazat pe solidaritate si responsabilitate sociala, care sa ne dea posibilitatea sa asiguram o protectie adecvata la nivel social“, a spus Tariceanu.

Scenarii si prognoze

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, confirma faptul ca la nivelul Coalitiei nu s-a discutat deocamdata despre marirea TVA. Nicolaescu sustine chiar ca este putin probabil ca o astfel de decizie sa se ia in conditiile in care veniturile la buget se incaseaza intr-un ritm mai bun decat cel prognozat. “Nu s-a discutat deloc si pur si simplu se fac scenarii, se fac variante, se fac prognoze si una dintre ele ar putea lua in consideratie si o asemenea ipoteza de lucru, dar ea, dupa opinia mea, este ultima care va putea fi utilizata“, a declarat Nicolaescu la BBC.
Nicolaescu a precizat si situatia in care ar putea fi luata o astfel de decizie. “O situatie ar fi cand nu se poate realiza cresterea economica planificata si nu se pot incasa veniturile prognozate. Pana acum nu exista nici un semnal ca s-ar putea ajunge la asemenea situatii si ca atare, dupa opinia mea, este exclusa ipoteza de crestere a TVA“, a declarat Nicolaescu.
Democratul Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, este si mai transant, considerand ca majorarea TVA nu este o initiativa buna. El nu crede ca premierul Tariceanu va accepta acest lucru.
Nici presedintele interimar al PD, Emil Boc, nu stie sa se fi luat in discutie majorarea TVA de catre liderii Coalitiei. El sustine ca au existat unele discutii, insa doar la nivel de principii, si nu exista o decizie la nivel politic. “Eu cred ca domnul ministru de Finante face in primul rand declaratii tehnice, de specialitate, care tin cont de unele analize preliminare pe care le face, dar toate aceste lucruri trebuie privite in context si din prisma unei strategii politice pe care o avem“, a declarat Boc.
Majorarea TVA va fi o masura care se va afla in contradictie cu programul de guvernare al Coalitiei, in care se afirma clar ca “efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra veniturilor vor permite in perspectiva reducerea TVA pana la nivelul de 16% ca urmare a cresterii consumului privat“.

Isarescu: Majorarea TVA la 22% ar impinge inflatia din 2006 la peste 7%

Majorarea TVA-ului la 22% ar face ca tinta de inflatie pentru anul viitor sa fie mai mare, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, facand referire la recenta declaratie a ministrului de Finante, Ionut Popescu, care anunta o posibila crestere a valorii taxei pe valoarea adaugata pana la 22%, incepand cu 2006. In ceea ce priveste rata inflatiei pentru 2006, anuntata initial la aproximativ 5%, Isarescu a afirmat ca o majorarea TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra acesteia. Guvernatorul BNR a atras atentia ca, dupa aplicarea cotei unice, nivelul bugetar al veniturilor a scazut sub 30% din PIB si s-a aratat de acord cu faptul ca veniturile la bugetul de stat sa fie majorate ca si pondere in PIB. El a dat exemplul tarilor din Uniunea Europeana, unde acest indicator se apropie de 40% din PIB.