Presedintele PSD, Victor Ponta, sustine ca presedintele Traian Basescu minte cand acuza opozitia in legatura cu votul in cazul Ridzi, mentionand ca va propune partidului sa nu mai ia in calcul vreo forma de comunicare cu seful statului decat daca acesta isi cere scuze.
"Declaratiile de astazi ale presedintelui Traian Basescu, de la Radio Romania, in care acuza opozitia fie ca este subordonata oligarhilor, fie pentru votul de protejare politica a Monicai Iacob Ridzi sunt dincolo de orice limita a tupeului si arogantei. Este o declaratie iresponsabila, duplicitara, ipocrita si rau-voitoare, facuta in deplina cunostinta de cauza", afirma Ponta intr-un comunicat remis, agentiei MEDIAFAX.
El precizeaza ca nu stie pe cine acuza Traian Basescu de legaturi cu oligarhii, "Eu nu am si nu am avut niciodata astfel de legaturi, spre deosebire de domnia sa", scrie Ponta.
"Cat despre votul din cazul Ridzi, se poate oricand dovedi cu filmari (iar posturile de televiziune fac deja acest lucru) ca parlamentarii PSD, ca si cei ai PNL, au votat cu bilele la vedere pentru aprobarea cererii DNAcu privire la cazul Ridzi. Iar acest lucru era cunoscut deja de dinainte de vot, fiindca PSD a anuntat ca va vota in acest fel. Nu este prima data cand Traian Basescu, impotriva oricarei limite a decentei, sustine acuzatii aberante. Si la momentul fraudei comise de Roberta Anastase, domnia sa a sustinut acuzatiile absurde ale acesteia cu privire la banii pe care i-ar fi cerut PSD in schimbul votului la legea pensiilor. Si atunci, ca si acum, au existat dovezi clare cu privire la intentiile si actiunile PSD. Doar ca, din nou, presedintele alege sa ignore evidenta si sa rostogoleasca niste absurditati emise din zona PDL", se arata in comunicatul liderului social-democrat.
El catalogheaza comportamentul sefului statului ca "iresponsabil", apreciind ca nu exista absolut deloc decenta in comportamentul prezidential.
"Chiar daca respectam institutiile statului si Constitutia Romaniei, consideram ca nu mai exista motive pentru ca relatia institutionala dintre Partidul Social Democrat si Presedintia Romaniei sa mai fie respectata. La urmatoarea sedinta a Biroului Permanent National al PSD, voi propune ca, de acum inainte, PSD sa nu mai ia niciodata in calcul vreo forma de comunicare cu Presedintele Traian Basescu, sa nu mai accepte nici o invitatie si sa nu mai participe niciodata la consultari cu aceasta institutie, cata vreme Traian Basescu ramane in functie", afirma Ponta.
El precizeaza ca singura forma prin care acest blocaj se poate elimina este daca Traian Basescu isi va cere scuze publicpentru "jignirile pe care le-a adus grupurilor parlamentare ale PSD, atat in ce priveste acuzatia privind luarea de bani pentru a nu vota la legea pensiilor, cat si in ce priveste votul pentru sustinerea doamnei Ridzi".
"Pana acum, nu l-am respectat ca interlocutor pe omul politic Traian Basescu, din cauza tuturor gesturilor sale. De acum inainte, nu il voi mai respecta ca interlocutor nici din functia oficiala pe care o ocupa si in care, doar teoretic, ar trebui sa ii reprezinte pe romani. Traian Basescu nu este decat presedintele Robertei Anastase si a Monicai Iacob Ridzi, si reprezinta un pericol pentru Romania, care va trebui inlaturat cat mai rapid", afirma Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la RRA, ca parlamentarii din opozitie vor vota impotriva incuviintarii retinerii si arestarii preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Pasat, acuzat de santaj.
"Este mult mai dificil, pentru ca, din cate stiu, se pare ca trebuie doua treimi, ca se solicita arestarea. Nu am convingerea ca spun corect. Din cate stiu, au nevoie de niste voturi ale opozitiei pentru a aproba urmarirea penala si arestarea. Ma indoiesc ca opozitia nu va ramane ca si ieri, in jocul de a incerca sa creeze langa Adrian Nastase o Monica Ridzi. Vor vota impotriva si vor spune: 'Uite, puterea e ca si noi'", a spus Basescu.
Basescu a declarat, miercuri, la RRA, ca obiectivul opozitiei este intrarea Romaniei in derapaj, pentru ca sunt foarte multi oameni de afaceri care se afla in spatele liderilor acestor partide si care vor sa-si refaca averile afectate de criza economica.
"Azi se confirma ceea ce intuiam. Obiectivul opozitiei e intrarea Romaniei in derapaj", a declarat Traian Basescu.