Blogul lui Victor Ponta: Mafia a scapat - ramane Adrian Nastase sa achite nota?

In campania din 2004, Traian Basescu a lansat trei idei mari si late pe care e bine sa la reamintim:
1. "Sa traiti bine" - un indemn la prosperitate care azi, in cele mai austere conditii de viata de dupa 1989, este folosit doar in loc de injuratura;
2. "Pun totul pe o carte - Constitutia" - inutil sa mai precizez ca niciun om politic din tara sau din Europa nu a reusit "performanta" de a incalca si a se plange atat de des de legea fundamentala ca Basescu. Schimbarea Constitutiei pe care, nu-i asa "a pus totul", este una din temele folosite non-stop si cu varii ocazii si motivatii (cea mai recenta - sa modificam imediat ca asa cere UE);
3. "Ii voi trage in teapa pe corupti in Piata Victoriei" - un indemn tare legalist si european, pe care pudibonda luptatoare impotriva coruptiei "celorlalti", Dna. Macovei - un fel de "fecioara din Bruxelles" pe stil nou - l-a sustinut cu toata inima. Nimic nu-i impiedica acum pe ultimii basescieni in viata sa se oripileze la discursul meu politic prin care promiteam ca pedelistii corupti vor ajunge in inchisori (cam unde ii trimite deja, e adevarat doar selectiv, si DNA-ul lui Morar).
Despre primele doua promisiuni chiar nu are rost sa mai vorbim acum - probabil ca au fost facute, cum spunea la o reuniune chiar Basescu, hahaind. A treia insa, chiar acum, la aproape 8 ani si inainte de alegerile din 2012, se poate pune in practica cu Adrian Nastase - adversarul cel mai puternic si "trofeul" cel mai ravnit si haituit de Basescu cu toate resursele statului pe care le-a avut la dispozitie.
As vrea sa constatati ca Basescu vorbea, in 2004, de "tepe" la plural si a ajuns, in decembrie 2011, la o singura "teapa" - cea pentru Nastase. Intrebarea celor care mai au memorie si bun-simt vine imediat si logic - unde sunt celelalte? Nu ar fi in sensul celor promise ca sa apara macar cateva in plus, asa ca sa nu inteleaga tot omul ca de fapt ai doar un razboi personal cu un adversar politic?
Ca sa fiu mai explicit, ma refer la urmatorii:
1. Teapa pentru Dl. Oprea - "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase"?
2. Cea pentru Dl. Serban Mihailescu (Michi Spaga in limbajul lui Basescu) - fostul Secretar General al Guvernului, institutia care emitea toate actele imputate lui Adrian Nastase?
3. Inca una pentru Cristian Diaconescu, fostul Ministru al Justitiei "ticalosit", fara avizul caruia nu se emitea nicio hotarare de guvern?
4. Sau pentru dl Aristide Roibu - trezorier al PSD in perioada incriminata de procurori?
5. Si in mod sigur o teapa la loc de cinste pentru consultantul politic al lui Adrian Nastase, faimosul domn Dan Andronic, seful de facto al campaniei electorale pentru care raspunde penal candidatul?
6. O teapa micuta si gingasa pentru dl. Sebastian Lazaroiu, cel cu care se lucrau sondajele discrete ale "strategilor" PSD, si care ii oferea lui Adrian Nastase date confidentiale din curtea Aliantei D.A.?
7. Una pentru Procurorul General Ilie Botos, numit in functie in 2003 cu sprijinul lui Adrian Nastase, considerat vinovat de Basescu ca l-a acoperit pe Adrian Nastase?
Din lista de mai sus rezulta doar doua variante logice:
Ori faptele pentru care este judecat Adrian Nastase sunt intr-adevar infractiuni, insa complicii sai au fost absolviti de orice responsabilitate, deoarece au trecut de partea lui Basescu si au fost "reevaluati"; de unde putem anticipa ca daca, prin absurd, Adrian Nastase se inscrie si el maine in UNPR, are toate sansele sa fie promovat, avansat in grad si laudat de Marele Carmaci.
Ori toate acuzatiile sunt simple "facaturi" politice menite sa distruga juridic un adversar puternic si prea incapatanat, si calea aleasa (in spiritul tuturor razbunarilor politice cunoscute in istorie) este cea a unei "pseudojustitii"; in aceasta a doua varianta, pe care eu o consider cea corecta, verdictul unui judecator independent si care aplica doar legea nu poate fi decat de achitare.
Pana la sfarsitul anului, actionand brusc si neasteptat cu o viteza laudabila (daca ar functiona si in alte cazuri decat cel al lui Adrian Nastase!), ICCJ va pronunta deciziile in cauzele care il privesc pe fostul premier.
Eu m-am pronuntat deja, evident fara a cunoaste in niciun fel ce va decide instanta, ca PSD va respecta hotararile judecatoresti (adica exact ceea ce nu respecta Boc si Basescu cand vine vorba de bugetari); de asemenea mi-am exprimat convingerea ca pe baza probelor administrate in dosar (nu pot fi invocate in acest stadiu probe secrete) verdictul nu poate fi decat de achitare.
Am privit cu dezaprobare si dezamagire toate "sursele" care anticipau ce va face partidul cu Adrian Nastase si chiar pe aceia care s-au grabit sa-si arate o solidaritate pripita si inutila deocamdata, creand in mod gresit impresia ca deja a fost condamnat. Indiferent de decizia instantelor, locul lui Adrian Nastase (ca si al lui Ion Iliescu) este doar in interiorul PSD, nu pentru ca asa vreau eu sau conducerea actuala, ci pentru ca este o realitate incontestabila. Amandoi au pus bazele acestui partid, l-au condus in vremuri bune si rele, au participat la majoritatea deciziilor si sunt legati indisolubil in perceptia publica de PSD, indiferent de situatia juridica.
Mircea Geoana a fost un element extern implantat in partid de grupuri de interese interne si externe. Tocmai din acest motiv, plecarea sa nu a produs un fenomen de substanta, ba chiar a confirmat ceea ce multi credeau de mult despre el. Orice paralela intre Geoana si Iliescu sau Nastase este imposibila.
Nu voi propune sau sustine excluderea vreunuia din cei doi lideri istorici pentru ca nu consider corect acest lucru, nici necesar si nici macar util. Pentru toti membrii de partid dar si pentru restul romanilor, Iliescu si Nastase apartin PSD si nimic nu poate schimba asta. Nu stiu daca partidul va pierde in imagine, dar stiu sigur ca nu ar castiga nimic daca as proceda altfel. Iar eu, in constiinta mea, sunt impacat cu aceasta decizie.
Foarte probabil ca, daca aveam alta parere, primeam rapid laudele gretoase ale basescienilor de la Evenimentul Zilei, ale lui Tismaneanu si Andreea Pora, ba chiar si de la Rodica Culcer si de la televiziunea lui Basescu, numita impropriu TVR. Prefer sa ma lipsesc de acestea.