USL va propune ca, in noua lege electorala, sa fie introdusa o prevedere speciala pentru candidatii minoritatii maghiare, astfel incat acestia sa poata ajunge in Parlament din judetele in care comunitatea detine minim 6% din populatie, dar candidatul nu castiga colegiul, a anuntat astazi Victor Ponta, potrivit NewsIn.
"USL va propune ((la Camera Deputatilor, n.r.) introducerea unei prevederi speciale pentru judetele unde exista o populatie minoritara de minim 6%. Daca niciun reprezentant al acelei minoritati nu obtine colegiul electoral, atunci acel candidat care a intrunit cel mai mare numar de voturi, sa obtina un loc in Parlament. Fie ca e vorba de un candidat al unui partid romanesc in Harghita si Covasna, sau un candidat al minoritatii maghiare in Cluj", a declarat Ponta.
Potrivit acestuia, astfel se asigura reprezentarea minoritatilor romanesti in Harghita si Covasna si asigurarea reprezentarii minoritatii maghiare in alte judete decat in Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare si Salaj.
In cazul minoritatilor altele decat cea maghiara, raman cele 18 mandate."Nu se schimba absolut nimic, nici sistemul de alegere, nici numarul acestora. Este foarte clar, minoritatile vor avea exact acelasi numar de reprezentare", a aratat Ponta, raspunzand unei intrebari.