Apropierea zilei de 3 mai, data la care Petre Roman, Ion Iliescu si apropiatii acestuia vor sa constituie o alternativa socio-politica de stanga, incinge spiritele in PSD. Desi in urma unei intalniri "particulare" intre Mircea Geoana si Ion Iliescu s-a convenit ca Polul Social nu va deveni o alternativa la PSD, ieri, inaintea sedintei conducerii partidului, mai multi lideri social-democrati s-au aratat rezervati fata de utilitatea acestei constructii politice.
Presedintele fondator al PSD Ion Iliescu si presedintele PSD Mircea Geoana au avut marti seara o discutie tête-à-tête despre proiectul crearii Polului Social, convenind ca aceasta constructie nu este una politica, cu valente electorale sau care sa se constituie intr-o alternativa la PSD. "Am avut ocazia sa ne clarificam pozitiile. Este vorba de o reactivare a unui Forum Democratic care a mai activat si in 2000, deci o chestiune neguvernamentala. Atata vreme cat discutiile vor ramane in zona neguvernamentala nu e nici o problema nici pentru PSD", a precizat Geoana dupa intalnire. Liderul PSD a subliniat totodata ca Iliescu i-a dat asigurari ca nu va trece pe scena politica aceasta constructie. El a anuntat ca a fost invitat sa participe la reuniunea din 3 mai, de lansare a Polului Social si a aratat ca va merge, dar a conditionat prezenta sa de existenta prealabila a precizarilor cu privire la caracterul nepolitic al acestui eveniment. Iliescu a subliniat ca noua constructie pe care o proiecteaza nu va avea program politic de partid, ci o platforma politica de unire a fortelor de stanga.
El a mai afirmat ca PSD trebuie sa fie "fermentul si factorul activ" in acest forum de dezbatere "Este singurul partid de stanga parlamentar, deci are misiunea si rolul sau", a spus Iliescu. El a aratat ca Geoana nu are de ce sa se teama de aceasta structura care, din contra, favorizeaza PSD.

Pareri impartite

Pe de alta parte, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a declarat ieri, inaintea sedintei Biroului Permanent National, ca va solicita in cadrul acestui for sa se decida prin vot asupra atitudinii pe care PSD o va avea fata de initiativa lui Ion Iliescu privind constructia Polului Social. El a aratat ca organizatiile PSD din Ardeal nu sunt de acord cu constituirea acestuia.
O serie de vicepresedinti ai PSD au avut pareri diferite referitoare la atitudinea partidului fata de preconizatul Pol Social, cat si fata de votul privind atitudinea pe care PSD ar trebui sa o aiba fata de aceasta constructie.
La randul sau, vicepresedintele Mihai Tanasescu a apreciat ca o discutie ideologica despre miscarea de stanga este binevenita.
Presedintele Senatului si vicepresedinte al PSD, Nicolae Vacaroiu, a aratat ca PSD ar trebui sa parti-cipe la discutiile despre Polul Social, avand in vedere ca este vorba despre un forum si nu despre o organizare politica.