Deputatul de Cluj al Partidului Conservator, Petru Calian, a propus ieri infiintarea Polului National, o alianta intre formatiuni politice ce promoveaza un nationalism moderat. Calian a declarat ca printre partidele care ar putea figura in acest pol se numara PC, PSD, PRM, PPCD si PNG.
"Polul National ar reuni partide care au in sange respectul national, care promoveaza ideea nationalista pana la moderat. Formatiunile care sunt acum nationaliste trebuie sa reduca stacheta pentru a putea intra in polul national", a afirmat Calian. Deputatul conservator a spus ca, in viziunea sa, nationalismul moderat inseamna "respectarea tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie, precum si recunoasterea si respectarea drepturilor acestora". In opinia lui Calian, partidul din care face parte nu ar putea intra singur in Parlament in eventuali-tatea unor alegeri anticipate si are nevoie de aliati in conditiile in care va iesi de la guvernare la 1 ianuarie 2007.
La fel si PSD si PRM au nevoie sa se asocieze cu alte forte politice pentru a ajunge la putere. "Mircea Geoana este un om politic bun, dar nu este o locomotiva pentru partid", crede Calian. In opinia sa, nici Ioan Rus, presedintele PSD Cluj, nu reprezinta o varianta viabila de lider pentru social-democrati, nici macar la nivelul Ardealului.
Cat priveste PRM, deputatul a spus ca trebuie sa treaca la un nationalism moderat pentru a adera la Polul National. Totodata, deputatul considera ca Alianta D.A. PNL-PD nu se va rupe, deoarece, luate separat, cele doua partide sunt ca "frunzele de toamna, care cad din copaci si fie sunt luate de vant, fie sunt calcate in picioare". Calian crede ca Polul National ar fi singurul care ar putea invinge Alianta D.A. PNL - PD la viitoarele alegeri. (Dan Ghetu)