Puterea.ro informeaza: Demisia lui Emil Boc vazuta de consultantii politici. Sfaturi politice pe gratis pentru premierul Romaniei
Ziarul "Puterea" a chestionat mai multi consultanti si analisti politici si le-a pus urmatoarea intrebare: "Daca ati fi consultantul lui Emil Boc, l-ati sfatui sa-si dea demisia dupa motiunea de cenzura?". Vasile Dancu, Alfred Bulai, Dan Andronic, Bogdan Teodorescu si Adriana Saftoiu au raspuns pentru "Puterea". Iar opiniile lor au fost impartite. Unii au spus ca da, lui Boc i-ar fi utila din punct de vedere politic o demisie, altii, in schimb, au raspuns ca nu - o demisie nu i-ar folosi la nimic lui Emil Boc. Reamintim ca premierul cocheteaza de ceva vreme cu ideea demisiei in scopul recastigarii de catre PDL a electoratului pierdut in urma masurilor guvernamentale dure. In lumea politica se vorbeste chiar ca Emil Boc ar putea parasi sefia Guvernului la scurt timp dupa motiunea de cenzura dezbatuta ieri.
Alfred Bulai, Bogdan Teodorescu si Adriana Saftoiu sunt cei care afirma ca demisia nu i-ar fi benefica lui Emil Boc din punct de vedere politic. Vasile Dancu si Dan Andronic spun, in schimb, ca daca premierul ar demisiona ar face o mutare politica buna.

• Dancu: "Prezenta lui Boc la Guvern incurca PDL"
Sociologul Vasile Dancu este de parere ca orice zi in plus a lui Emil Boc in fruntea Guvernului aduce deservicii partidului sau. "Prezenta lui Emil Boc la Guvern ii incurca foarte tare pe cei din PDL, dupa cum vedeti, partidul se chinuieste de ceva vreme sa isi tina un congres pe care il tot amana. Probabil ca l-as sfatui pe Emil Boc sa-si dea demisia si sa-i lase pe ceilalti sa-si deruleze programele lor. Oricum, pana la urma cred ca asta se va intampla (demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului, n.r.)", a mai precizat Vasile Dancu.

• Andronic: "Demisia l-ar ajuta sa-si spele imaginea"
Dan Andronic, consultant politic, spune ca o demisie l-ar ajuta pe premier sa-si spele imaginea mult prea sifonata. "Cand vorbim despre demisia unui prim-ministru, trebuie sa ne gandim mai putin la imagine si mai mult in termeni de consecinte ale actului. Daca Emil Boc si-ar da demisia, s-ar produce un efect de relaxare in randul populatiei, intrucat el este cel care a luat masurile economice dure. Pe termen scurt, aceasta relaxare nu va avea efect, pentru ca oamenii au nevoie de timp, insa, pe termen mai lung, Emil Boc isi va spala imaginea. Mai ales dupa ce va incepe revenirea cresterii economice in urma masurilor dure luate", afirma Andronic.

• Bulai: "Trebuie sa isi puna cenusa in cap"
Alfred Bulai, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) nu l-ar sfatui pe Emil Boc sa demisioneze acum. El spune ca singura solutie pe care o are ca politician premierul este sa inceapa sa isi recunoasca din greseli. "Boc, in acest moment, trebuie sa isi puna cenusa in cap. Adica sa inceapa sa le si mai dea dreptate din cand in cand celor care-l critica. Desigur, intr-un mod abil, nu culpabilizandu-se continuu. Pentru ca sunt multi oameni care inteleg ca ia masurile economice dure din necesitate. Dar cand il vad venind si spunand de cinci ori pe an ca am iesit din criza, oamenii gandesc la modul 'hai, mai, da-o-ncolo, dupa ce ca iei masuri dure, pe deasupra mai si vii si ne minti in fata?!'", a declarat Alfred Bulai pentru "Puterea".
Analistul afirma ca l-ar fi sfatuit pe Boc sa plece de la Palatul Victoria imediat dupa ce a inceput sa ia masurile de austeritate. "Eu, in general, sfatuiesc politicienii ca institutia demisiei este foarte utila daca vor sa mai faca politica. Numai ca, in cazul lui Emil Boc lucrurile sunt un pic mai complicate. Demisia in cazul sau e foarte tardiva. Ar fi fost utila daca s-ar fi produs imediat dupa ce a luat masurile impopulare si cand capitalul sau politic era abia la inceputul scaderii. Daca Emil Boc ar demisiona acum, nu ar mai fi un lucru bun pentru el. Gestul sau ar fi perceput ca o victorie a celor care au vrut sa plece de la Guvern", a mai precizat Bulai pentru "Puterea".

• Saftoiu: "Trebuia sa fi demisionat in toamna"
Adriana Saftoiu, fost consilier al lui Traian Basescu, momentan deputat PNL, a reintrat la rugamintile noastre in rolul de consultant politic. Ea afirma ca demisia lui Emil Boc acum ar fi un gest luat prea tarziu pentru a-l mai ajuta sa redevina credibil. "Atat cat il cunosc eu pe Emil Boc - si nu cred ca s-a schimbat intre timp - imi vine greu a crede ca nu cunoaste regula de aur: atunci cand iei masuri guvernamentale atat de dure, trebuie sa oferi si elemente de relaxare populatiei. Aceasta relaxare ar fi putut veni daca Emil Boc si-ar fi dat demisia mai din timp. Toamna trecuta, sa zicem. Iar eu cred ca el si-ar fi dat demisia daca ar fi fost lasat sa judece dupa capul sau, daca si-ar fi construit singur propria strategie. Cred ca intrebarea legata de demisia lui Emil Boc in scopul imbunatatirii imaginii sale nu este corecta. Pentru ca, in acest moment, domnul Boc nu mai poate face nimic pentru a-si imbunatati imaginea. Daca Emil Boc vine si spune "afara ploua", iar afara, intr-adevar ploua, oamenii nu il vor crede. Atat de mare este gradul de respingere a sa de catre populatie. Iar domnul Boc cred ca stie acest lucru. De aceea, cred eu, singurul calcul pe care si-l mai face este unul politic ce tine de lupta pentru sefia PDL. Iar sanse mai mari pentru a mai castiga inca un mandat de presedinte al partidului le are daca ramane premier", a declarat Adriana Saftoiu pentru "Puterea".

• Bogdan Teodorescu: "OK, pleci, dar apoi ce faci?"
Bogdan Teodorescu, profesor la SNSPA, afirma ca nici el nu l-ar sfatui pe Emil Boc sa demisioneze acum din functia de premier. Argumentele lui Teodorescu: doar din postura de prim-ministru poate castiga competitia cu Vasile Blaga "Dincolo de ipoteza consultantului, este foarte riscant daca Emil Boc ar pleca acum din functia de prim-ministru. Eu nu i-as spune 'mai stai un pic', ci i-as spune altceva: 'OK, pleci, dar apoi ce faci?'. Pentru ca, daca isi da demisia din functia de premier, Emil Boc ramane fara nimic, poate ramane si fara functia de presedinte PDL. Pentru ca, in acest moment, Boc are un avantaj in fata lui Blaga in batalia pentru partid: el dirijeaza resursele, pe cand Blaga este total in afara resurselor. Deci, ar putea sa le sopteasca sefilor de filiale 'mai, baieti, tot la mine ajungeti!'. Deci, ar fi riscant pentru Emil Boc daca si-ar da demisa dupa motiune. Si ar fi riscant chiar si pentru PDL, pentru ca s-ar putea sa le fie greu sa mai poata forma un nou guvern, intrucat acest guvern va trebui votat in Parlament si s-ar putea sa nu mai reuseasca sa coaguleze o majoritate", a declarat Bogdan Teodorescu.