Presa de joi publica articole referitoare la raspunsul Patriarhiei in cazul monedei comemoratice cu efigia Patriarhului Miron Cristea, emisa de Banca Nationala a Romaniei.
Patriarhia Romana considera nejustificate reactiile aparute in mass-media cu privire la initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a comemora memoria patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane. Sociologul Radu Ioanid, directorul Muzeului Holocaustului din Statele Unite, a cerut Bancii Nationale Romane sa retraga din circulatie moneda ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, motivand ca acesta a avut atitudini antisemite vadite, informeaza Realitatea.net.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, "Banca Nationala a Romaniei a dorit sa evidentieze lumina din activitatea patriarhilor Romaniei, nu sa-i judece post-mortem pentru reale sau presupuse umbre".
Patriarhia Romana a reactionat astazi, emitand prin intermediul agentiei de stiri Basilica un comunicat de presa care respinge acuzatiile formulate de doi sociologi.
"Desi plachete si medalii aniversare sau comemorative cu patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au mai aparut in ultimii ani, fara sa existe obiectii fata de punerea in circulatie a acestora, totusi constatam cu surprindere ca recenta initiativa cu caracter comemorativ a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a provocat reactii nejustificate de contestare a personalitatii celor 5 patriarhi romani trecuti la cele vesnice."
"Unele dintre opiniile negative la adresa patriarhilor Miron Cristea, Justinian Marina, Iustin Moisescusi Teoctist Arapasu au fost deja respinse de catre istorici bine documentati, iar altele raman doar simple speculatii si acuzatii nefondate, abordari mai degraba ideologice, decat stiintifice", se mai arata in comunicat.
BNR a pus in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 19 iulie 2010, un set de 5 monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu.
Sociologul Radu Ioanid, directorul Muzeului Holocaustului din Statele Unite, a cerut Bancii Nationale a Romaniei, la inceputul lunii august, sa retraga din circulatie moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea. Acelasi lucru l-a cerut, ulterior, si sociologul Alexandru Florian, directorul Institutului National de Studierea Holocaustului Elie Wiesel.
Cei doi sociologi nu au o abordare stiintifica, academica, ci politica.