Situatie de rasu-plansu’ la Primaria Plesoi. Fostul primar l-a turnat pe actualul edil-sef la politie pentru nereguli in cheltuirea banilor publici, dar a ajuns sa fie el cercetat de Directia Generala Anticoruptie in calitate de faptuitor. Primarul din prezent se jura pe Dumnezeu ca nu el este cel care i-a trimis pe politisti pe capul fostului. Dincolo de declaratii raman banii publici cheltuiti nejustificat pe lucrari neefectuate, asa cum au constatat inspectorii Camerei de Conturi Dolj.
Un raport incendiar al Camerei de Conturi Dolj referitor la activitatea Primariei Plesoi pe anul 2010 a scos la iveala razboiul pe viata si pe moarte intre fostul primar Ion Ionescu, in prezent consilier local, si actualul edil-sef, Vasilica Crisu. Chiar daca s-au axat pe cheltuirea banilor publici in cursul anului 2010, inspectorii Camerei au prezentat situatia mai multor contracte de achizitii publice care au fost incheiate in mandatele celor doi primari.
Raportul prezinta la inceput problemele cotidiene ale primariilor din judet, cum ar fi lipsa indicatorilor de performanta pentru activitatile desfasurate, a monitorizarii riscurilor, a programelor de dezvoltare a sistemelor de control managerial sau a reglementarilor interne cu privire la angajare, salarizare si promovare. De exemplu, in 2010, inspectorii cu constatat ca, din cauza lipsei procedurilor, primaria nu a incasat la bugetul local taxe si impozite de aproape 180.000 de lei (circa 40.000 de euro - n.r.). Dincolo de acest aspect, consecintele ar putea fi mai grave pentru primarie, potrivit inspectorilor, care sustin ca absenta procedurilor poate duce la producerea unor fraude din gestionarea sumelor in numerar. Nici legislatia privind salarizarea nu a fost respectata intocmai. Personalul primariei a primit nelegal in ianuarie un spor de dispozitiv de peste 1.700 de lei, prime de Craciun de 2.450 de lei sau premii de 8 martie de 450 de lei.

Bani cheltuiti pe lucrari inexistente

Lucrurile "grele" din raport de-abia acum incep, iar ele isi au punctul de pornire inainte de schimbarea de stafeta la carma primariei din 2008. Pe baza sesizarilor primite, inspectorii Camerei au constatat mai multe probleme privind cheltuirea banilor publici. Un subiect fierbinte il reprezinta lucrarile de construire a podului pe DC 601 si a 11 podete peste paraul Plesoiu, afectat de inun­datii. Intinsa pe perioada 2006-2010, lucrarea a fost finantata cu aproape 1,5 milioane de lei, iar contractul a fost semnat de Primaria Plesoi cu firma Tecond pentru suma de 1,3 milioane de lei. Potrivit inspectorilor, in acest caz, primaria a efectuat plati nejustificate de peste 170.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro - n.r.). Probleme mari au fost si in privinta modului de achizitie si executare a investitiei de la gradinita cu program normal din comuna. Inspectorii acuza primaria ca nu a stabilit criterii de calificare si de selectie a firmelor ofertante, asa cum ii dadea dreptul legislatia privind achizitiile publice. Ca urmare a acestui fapt, spun inspectorii, oferta nu a fost analizata de catre comisia de evaluare si nici nu s-au solicitat lamuriri de la ofertanti in legatura cu dotarea tehnica. Asa se face ca firma care a castigat contractul nu avea dotarea necesara unei astfel de lucrari, asa cum reiese chiar din anexa cu dotarile depusa de firma respectiva. Din cauza acestor lipsuri, lucrarea nu fusese finalizata nici la data controlului, in perioada octombrie - noiembrie 2011. Cu toate acestea, scoala cu clasele I-VIII, cea care a platit alaturi de primarie pentru lucrari, a achitat nejustificat firmei constructoare suma de 348.000 de lei.

Alt contract, alte probleme

Probleme in cheltuirea banilor au fost si la repararea si dotarea cu utilitati a scolii din Plesoi si celei din localitatea Milovan. Pentru acestea, scoala din Plesoi a incheiat in 2008 un contract de peste 200.000 de lei care trebuia dus la capat in 39 de zile. Inspectorii au constatat ca firma a fost platita pentru lucrari pe care nu le efectuase, in valoare de peste 70.000 de lei. Lucrari neexecutate au fost descoperite la ambele scoli. Bani platiti nelegal au fost si pentru lucrarile de consolidare a scolii din Plesoi, contractul fiind incheiat de primarie in anul 2007. Din suma de aproximativ 500.000 de lei, cam 50.000 de lei au fost achitati nejustificat pentru lucrari inexistente, spun inspectorii. Alte lucrari platite, dar neexecutate au fost la contractul din 2010 pentru lucrari de instalatii electrice si imprejmuiri la sediul vechi al scolii din Plesoi. Peste 10.000 de lei au fost achitati nejustificat, spun inspectorii, care au mers pe teren sa vada lucrarea cu ochii lor. Alta lucrare cu probleme este cea din 2007 pentru proiectarea si realizarea instalatiei de incalzire centrala cu combustibil solid la aceeasi scoala din Plesoi. In cadrul contractului de aproape 200.000 de lei, firma desemnata castigatoare a efectuat lucrari care nu fusesera prevazute in caietul de sarcini si, culmea, a primit si bani pentru ele. Unele situatii de lucrari, spun inspectorii Camerei, nu sunt semnate nici de beneficiar, nici de constructor. De asemenea, desi facturile erau emise pe numele consiliului local, platile au fost efectuate de scoala prin ordine de plata. Suma asupra careia planeaza mari semne de intrebare este de 65.000 de lei.

Primarul din Plesoi: Eu nu sunt vinovat

Contactat telefonic, primarul din Plesoi, Vasilica Crisu, s-a disculpat spunand ca problemele sesizate de Camera de Conturi dateaza de pe vremea fostului primar, iar pentru cele care totusi au aparut in timpul mandatului sau nu el trebuie sa dea explicatii, ci conducerea scolii din comuna. "Dupa venirea Camerei de Conturi, am chemat firmele si dirigintii de santier la discutii si facem o comisie care sa analizeze situatia. In realitate, mare parte din lucrari sunt facute, dar, in momentul controlului, in primarie nu existau documentele justificative, care se aflau la firme. De exemplu, in cazul podului, cantitatea de beton si fier care s-a folosit a fost dubla, dar de vina a fost proasta gestionare a documentelor", a spus Crisu. Intrebat cum explica problemele aparute in mandatul sau, primarul a pasat problema la scoala. "Nu eu am semnat acele contracte, ci scolile. De la firmele care au fost platite, dar nu au executat lucrarile vom recupera banii executand garantiile depuse, care acopera in mare parte prejudiciul. Daca nu venea Camera de Conturi, nu stiam ce documente lipsesc. Fostul primar este un reclamagiu, dar, de fapt, el este cel cercetat", a precizat Crisu. Fostul primar Ion Ionescu recunoase senin ca este cercetat de Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne, dar se consoleaza ca nu este singur in dosar. "Da, este adevarat, am fost chemat la DGA sa dau o declaratie in calitate de faptuitor, pentru ca m-a reclamat actualul primar. Dar el impreuna cu mai multi sunt deja inculpati si s-a inceput urmarirea penala impotriva lor. Ne-am reclamat unii pe altii, iar dosarele au fost comasate", a raspuns Ionescu. In replica, Crisu se jura pe originea lui de baiat crescut la tara ca nu are dosar penal. "Sunt un om cu frica lui Dumnezeu, care este mai presus de noi toti! Va vorbesc ca un baiat care a crescut aici la tara, nu am nici un fel de dosar".