La Prefectura Dolj, banii pentru salarii abia ajung pana la sfarsitul anului, dar fara sporuri, in schimb cota de combustibil pe tot anul s-a terminat deja la unele unitati din sub-ordine.

Criza financiara se face simtita si la Prefectura Dolj. Banii abia ajung, iar demersurile pentru rectificarea bugetului nu s-au soldat cu nici un rezultat.
"In conditiile actualei crize financiare, nici prefectura nu sta prea bine cu finantele. Sunt probleme pe toate capitolele bugetare, si la salarii, si la cheltuieli materiale. Am facut demersuri pentru suplimentarea sumelor alocate, dar nu ni s-a raspuns afirmativ la nici unul dintre acestea", a declarat ieri prefectul de Dolj, Florin Stancu.

Salarii fara nici un spor

Neprimind nici un semn cu privire la o eventuala rectificare bugetara, conducerea prefecturii a inceput sa taie din sporuri, in asa fel incat sa ajunga banii pana la sfarsitul anului. "In privinta salariilor, suntem foarte aproape de a avea asigurate fondurile pana la sfarsitul anului, atat in ceea ce priveste personalul prefecturii, cat si in ceea ce priveste personalul celor doua servicii publice comunitare din subordine, dar numai pentru salariile de incadrare, fara sporul de vechime si toate celelalte sporuri care ar trebui platite", a explicat prefectul.
In ceea ce priveste sporurile, acestea au inceput sa dispara, unul cate unul, de pe fluturasii de salariu ai angajatilor Prefecturii Dolj, fie ca e vorba de sporul pentru conditii deosebite, sporul de calculator si radiatii, ori sporul de dispozitiv. Ultimul spor eliminat a fost cel pentru conditii deosebite, pe care politistii din cele doua servicii publice subordonate prefecturii - e vorba de Pasapoarte si de Inmatriculari si Permise Auto - nu-l mai primesc din aceasta luna. Colegii lor din cadrul Prefecturii Dolj oricum nu-l mai primeau din luna martie.
"Desigur, aceste cheltuieli vor fi evidentiate distinct in contabilitate si, in momentul in care vor exista resurse, vor fi platite retroactiv", a promis ieri prefectul Florin Stancu, recunoscand ca "salariile functionarilor din Prefectura Dolj au scazut in acest an cu circa 10-15%".

Cazare si deplasare pe banii angajatului

In privinta fondurilor pentru cheltuieli materiale, situatia e si mai grea. "Folosim bugetul personal, astfel incat sa nu blocam activitatea institutiei. Spre exemplu, in situatia deplasarilor nu mai exista fonduri pentru asigurarea cazarii, astfel incat cazarea se face pe banii angajatului", a spus prefectul.
Cele mai mari probleme financiare le au politistii care activeaza la cele doua servicii descentralizate din subordinea Prefecturii Dolj. Acestia au ajuns in situatia de a se deplasa cu masina personala ori chiar cu autobuzul, atunci cand au nevoie sa ajunga, spre exemplu, la vreo persoana careia trebuie sa-i ridice pasaportul, atunci cand magistratii au dispus obligarea respectivului de a nu parasi localitatea sau tara.
"Serviciile publice comunitare de Pasapoarte si de Permise si-au terminat banii pentru combustibil de aproximativ o luna si jumatate. Prefectura inca mai are bani de combustibil, pentru o luna-doua, asa ca ii mai ajutam si cu autovehiculele din dotarea noastra pentru cate o deplasare mai lunga. Deplasarile mai scurte le efectueaza insa din bugetele personale, fie cu mijloacele de transport in comun, fie cu autoturismele proprietate personala", a mentionat prefectul de Dolj.