Prezenti ieri la o dezbatere pe tema reformei constitutionale, reprezentantii PD, PSD, PNL si PC au aratat ca sunt anumite aspecte ale Constitutiei care trebuie modificate si ca nu este nevoie de o modificare a legii fundamentale in totalitate.
"Reforma constitutionala poate fi o oportunitate. Avem o Constitutie. Nu este o presiune reala de modificare a legii fundamentale. Cred ca trebuie sa invatam sa lucram cu respectarea cadrului constitutional, institutiilor, cetatenilor", a spus presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El a prezentat cateva exemple care, in opinia sa, pot demonstra ca exista incalcari ale spiritului Constitutiei. "Cred ca este o greseala ca un Parlament sa procedeze mai departe la suspendarea unui presedinte in urma unui aviz negativ al Curtii Constitutionale, cred ca este o greseala ca in timpul referendumului Curtea sa modifice regulile", au fost exemplele lui Olteanu, referindu-se la momentul suspendarii sefului statului, in favoarea caruia a votat si PNL, sau la modificarea Legii referendumului, cu care si PNL a fost de acord prin vot.

Revizuirea Constitutiei, "o provocare"

Pe de alta parte, vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca in partidul din care face parte s-a creat deja un grup de lucru privind modificarea Constitutiei. In opinia lui Ponta, trebuie clarificata relatia dintre institutiile statului si imunitatea sefului statului, care, spune vicepresedintele PSD, nu poate raspunde penal pe timpul mandatului decat pentru inalta tradare, desi nu se explica ce inseamna inalta tradare. "Nu cred ca este foarte clar prevazuta imunitatea presedintelui. Sunt de parere ca presedintele raspunde doar pentru inalta tradare, care insa nu este clarificata in textul legii. Din pacate nu avem nici macar masuri de sanctionare in cazul unei inalte tradari", a afirmat Ponta, care l-a contrazis astfel pe Olteanu, potrivit caruia imunitatea presedintelui este stabilita foarte clar in Constitutie, dar institutiile statului "nu sunt in stare" sa aplice prevederea respectiva. De asemenea, vicepresedintele PSD a mai spus ca in legea fundamentala mai este necesara o modificare astfel incat Ministerul Public sa nu mai fie in subordinea Ministerului Justitiei, ci "sa capete mai multa importanta".
La randul sau, reprezentatul PD la dezbatere, deputatul Cosmin Pop, a spus ca revizuirea Constitutiei este o provocare, "dar asta nu inseamna ca se va reinventa apa calda". "Populatia ar trebui sa aiba un cuvant decisiv, nu doar valoare consultativa. Ar trebui sa ne intoarcem la baza democratiei, sa vedem daca mai este poporul sau nu", a afirmat Pop.