Senatorii vor sa dezincrimineze calomnia numai prin presa. Cu toate ca inca nu au decis daca, asa cum sustine Guvernul, pedepsirea calomniei trebuie scoasa cu totul din noul Cod Penal, parlamentarii sunt de parere ca doar o lege a presei facuta prin dezbateri cu forurile abilitate poate sa reglementeze problemele de etica
in domeniul mass-media.

Majoritatea membrilor Comisiei juridice a Senatului s-au pronuntat ieri pentru dezincriminarea partiala a infractiunii de calomnie, cu adaugirea ca o decizie in acest sens trebuie luata dupa o intrevedere cu Clubul Roman de Presa. Senatorul PNL, Norica Nicolai (foto), a declarat ca este absolut firesc ca protejarea demnitatii si onoarei unei persoane sa aiba o garantie de natura penala. Ea a propus un amendament prin care calomnia sa fie pedepsita cu amenda daca este facuta prin comunicare directa, solicitand ca din textul respectivului articol din Codul Penal sa fie eliminata mentiunea ca fapta poate fi savarsita „prin orice mijloace“.
Nicolai a mai propus un amendament care stipuleaza ca „fapta savarsita in cadrul libertatii de exprimare nu poate atrage, potrivit Constitutiei, decat raspunderea civila“, persoanele vizate fiind ziaristii. Senatorul a explicat ca adoptarea unui regim diferit pentru calomnia prin presa nu constituie o discriminare, avand in vedere modul in care legiuitorul constituant a apreciat drepturile fundamentale.
„Dand garantii procesuale dreptului la libera exprimare si considerand ca ea nu trebuie sanctionata penal (n.r. - in cazul calomniei prin presa) este o chestiune care tine de abordarea valorilor intr-o scara constitutionala si nu este vorba de o discriminare intre cetateni“, a spus senatorul liberal.

Lege distincta pentru presa

In cadrul dezbaterilor, majoritatea senatorilor au sustinut ca dezincriminarea calomniei comise de jurnalisti a fost deja statuata printr-un text din Constitutie care prevede ca delictele de presa vor fi reglementate printr-o lege distincta.
Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, a sustinut ca ziaristii au fost aparati „de la bun inceput“ de Constitutie in ceea ce priveste delictele savarsite. „De la inceput nu s-a dorit sa fie o raspundere penala pentru presa din Romania“, a mentionat el.
Reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Barbara Kibedi, a sustinut ca nu se poate considera ca in cazul jurnalistilor ar fi existat o dezincriminare penala prin textul Constitutiei pentru calomnia prin presa deoarece notiunea de delict presupune o fapta penala. Ea a adaugat ca legiuitorul trebuie sa reglementeze calomnia in Codul Civil. „Practica a demonstrat ca au fost si excese in solutii. Am vazut si pedepse de un an de inchisoare cu privare de libertate“, a explicat ea.