Cronica Romana informeaza : Consecintele dublului limbaj (Autor: Iulian BADEA )
Campania electorala din 2008 a inundat, ca de fiecare data, Romania in promisiuni electo¬rale. Pedelistii. Sus¬ti¬nuti si la acea data de seful statului, promiteau peste 100.000 de locuinte pentru tineri, zeci de mii de case in mediul rural pentru profesori, sute de kilometri de autostrada, salarii si pensii marite, fiscalitate redusa. Sa ne aducem aminte cum presedintele Basescu promulga legea majorarii cu 50 la suta a salariilor profesorilor, desi liberalii sustineau ca nu exista fonduri in acest sens. Demagogia era totala. Ca si duplicitatea politica. Nimeni nu vorbea pe atunci de criza economica ce isi arata nemilos coltii. Intrebat in privinta pericolului promulgarii legii sus mentionate, seful suprem de la Cotroceni ne spunea ca economia Romaniei nu va fi afectata de criza fiind stabila, fondurile fiind suficiente pentru aceasta majorare. Ba mai mult, anul 2009 fiind, de asemenea, unul electoral in contextul in care au avut loc alegeri prezidentiale, limbajul dublu a continuat. Basescu si PDL, ca si PSD si PNL, de altfel, au evitat sa vorbeasca despre consecintele crizei, despre reduceri bugetare, despre austeritate.
Abia la inceputul lui 2010, proas¬pat reales ca presedinte, Traian Ba¬sescu a inceput sa isi dea "arama pe fata" si sa prezinte, brusc, scenarii apocaliptice pentru Romania. Salariile bugetarilor au fost astfel reduse cu
25 la suta, TVA a crescut, disponibilizarile au explodat. Marea drama este generata de lipsa solutiilor econo¬mice, de absenta unui program de reindustrializare, de risipirea haotica si in interes clientelar a fondurilor bu¬getare. Astfel incat cele cateva sute de milioane de euro economisite din constrangeri si disponibilizari bu¬getare au fost redirectionate catre clientela portocalie.
La doi ani si jumatate de guver¬nare PDL, cu sau fara PSD, situatia economica si sociala este deplorabila. Haosul si nemultumirile sunt genera¬lizate, incepand cu cadrele didactice si pana la pensionari, tineri si politisti. Diferenta dintre programul de gu¬vernare si rezultatele concrete ale actualei guvernari este uriasa. Dar acest "amanunt" conteaza mult prea putin pentru niste decidenti care se cred mai presus de orice lege. Ascuns in spatele unei majoritati parlamen¬tare conjuncturale, creata prin tradare si migratie politica, seful statului a uitat de sintagma "reintoarcerii la popor". Cetatenii, altadata aliatii lui Basescu, sunt ocoliti sistematic in conditiile in care nemultumirea acestora fata de "performantele" actualului regim este pe masura.
Cu toate acestea, exponentii regimului Basescu continua sa sustina ca directia in care se indreapta tara este cea buna, ca iesirea din criza este o realitate, iar cresterea nivelului de trai, iminenta. Singura obligatie a cetatenilor este sa voteze inca o data, si inca o data niste gasti politice care nu au adus altceva decat dispret si saracie.
Consecintele dublului limbaj existent la nivel politic si-au lasat, din plin, amprenta asupra Romaniei. Po¬litizarea totala la nivelul administratiei publice locale reprezinta o alta "normalitate" a politicii de dupa 1989. Totul, la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor, comunelor si satelor este impartit de fiecare Putere, chiar din prima zi a preluarii guvernarii. Si atunci de ce sa ne mai intrebam de ce tara asta se indreapta cu pasi repezi spre prapastie