IPJ Dolj face tot posibilul sa nu divulge cati angajati ai acestei institutii au fost facuti ofiteri ori au primit sporuri substantiale la salarii in baza diplomelor de absolvire a Universitatii "Spiru Haret" la controversata forma de studiu Invatamant la Distanta (ID).

In plin scandal izbucnit in jurul Universitatii "Spiru Haret", dupa ce ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat razboi formei de invatamant la distanta, pe care o considera neacreditata, politia doljeana incearca sa-i acopere pe absolventii acestei forme de invatamant de la Centrul Universitar Craiova al "Spiru Haret". Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj refuza sa spuna chiar si numarul agentilor care au devenit ofiteri in baza diplomelor obtinute la "Spiru Haret" ori al celor care primesc un spor de 25% pentru studii superioare dupa ce au absolvit aceeasi unitate de invatamant.

Solicitare numerica

Pe 21 iulie, Gazeta de Sud a solicitat IPJ Dolj, in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, sa comunice cati agenti de politie au devenit ofiteri dupa ce au absolvit forma de invatamant ID la Centrul Universitar Craiova al Universitatii "Spiru Haret". Al doilea punct al solicitarii de informatii viza numarul agentilor de politie din Dolj care, dupa absolvirea aceleiasi forme de invatamant neacreditate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, primesc un spor de 25% la salariu tocmai pentru ca au studii superioare. Cererea acestor informatii era fireasca in contextul in care, potrivit unor surse din interiorul politiei doljene, zeci, daca nu chiar sute de politisti din Dolj s-au inscris la aceasta forma de invatamant superior neacreditata de la universitatea craioveana amintita, bazandu-se pe faptul ca le va prinde bine la salariu, basca faptul ca decan era chiar seful de la Crima Organizata, Gheorghe Bica, devenit ulterior si sef peste IPJ Dolj, inainte de a se pensiona in primavara acestui an.
In loc sa sape in propria ograda si sa afle cu precizie cati politisti au terminat aceasta forma de invatamant dubioasa si nerecunoscuta, deci sunt la un pas de anularea diplomelor, reprezentantii IPJ Dolj au decis sa puna batista pe tambal si sa sustina ca aceste informatii nu sunt publice. Iar motivatia este de-a dreptul hilara, parca izvorata din nepriceperea unui absolvent de Drept tocmai de la forma neacreditata a Facultatii "Spiru Haret" din Craiova.

Abureala cu cascheta

"La solicitarea dumneavoastra adresata Inspectoratului nostru in baza Legii nr. 544/2001, va aducem la cunostinta faptul ca informatiile la care faceti referire fac parte din categoria datelor cu caracter personal, definite astfel in art. 3, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 677/2001: 'date cu caracter personal - orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale', iar astfel de informatii pot fi facute publice doar cu consimtamantul persoanei respective", sustine IPJ Dolj prin adresa nr. 11024/28.07.2009.
Cu alte cuvinte, informatiile cerute nu ar fi publice pentru ca se refera la persoane "identificate sau identificabile"... Serios? Nu mai spuneti! Ori reprezentantii IPJ Dolj n-au stiut ce sa minta, ori chiar nu si-au aruncat ochii pe solicitarea GdS, intrucat cererea de informatii publice nu se referea la persoane identificate (nume, prenume) sau identificabile (matricol ori functia, gradul si locul de munca), ci doar la... numarul celor facuti ofiteri si al celor care incaseaza sporul de 25% pentru studii superioare in baza diplomelor de la "Spiru Haret" Craiova.
"Va asiguram de intreaga noastra disponibilitate de cooperare in a va furniza date de interes public in conditiile legii, in interesul unei informari corecte si complete a cititorului dumneavoastra", se incheie apoteotic "abureala" debitata de IPJ Dolj prin adresa mentionata mai sus. Ar fi interesant cam ce ar zice instantele despre raspunsul politiei doljene si daca nu cumva s-ar impune si niste daune morale pentru necomunicarea unor informatii publice...