Senatorul liberal Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI, a anuntat ieri ca PNL intentioneaza sa modifice Legea CSAT. Potrivit proiectului de act normativ initiat de liberali, va fi schimbat statutul sefilor de servicii in cadrul consiliului, iar legile Serviciilor secrete vor fi amendante pentru o comasare a unora dintre aceste institutii. „In PNL s-a format o comisie de securitate, alcatuita din reprezentantii partidului in comisiile SRI, SIE si de Aparare. Aceasta comisie lucreaza deja la amendarea Legii de functionare a CSAT pentru ca dorim ca sefii Serviciilor secrete sa nu mai aiba drept de vot in consiliu, ci doar sa participe cu rol consultativ pe aspecte tehnice“, a explicat Stroe.
Comisia PNL lucreaza si la un proiect de modificare a legilor Serviciilor secrete. „Noi avem in vedere, deocamdata, numai ca idee generala, ramanerea in Romania a numai trei servicii: SRI, SIE si Serviciul de Informatii al Armatei“, a declarat Stroe. El a adaugat ca se intentioneaza „concentrarea in cadrul SRI si a Serviciului de Protectie si Paza, a Serviciului de Transmisiuni Speciale, a fostului 'doi si un sfert' si a serviciului anticoruptie al Ministerului Justitiei“. Radu Stroe considera ca aceasta organizare este „fireasca“ pentru ca „aceste servicii oricum colaboreaza si este mai bine sa o faca dinlauntrul sistemului“.
PNL considera ca este normal ca sefii Serviciilor secrete sa poata decide, ca membrii CSAT, in cazul disputelor dintre SRI si CNSAS pe tema dosarelor fostei Securitati. „Acesta este numai un exemplu, insa nu este normal ca sefii de servicii sa si centreze, sa si dea cu capul“, a explicat Stroe.
Potrivit senatorului liberal, insusi presedintele partidului, premierul Calin Popescu-Tariceanu, este de acord cu proiectul de modificare a Legii CSAT. Stroe a precizat ca liberalii se vor consulta si cu democratii pe acest subiect, dupa ce documentul va fi realizat.