Imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, premierul Tariceanu a ridicat steagul alb, de impacare, si a anuntat ca va colabora cu presedintele "in serviciul romanilor", insa liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, este de alta parere si sustine trecerea liberalilor in randurile Opozitiei.

Presedintele PNL, premierul Tariceanu, a declarat ca va respecta optiunea electoratului si ca va actiona in spiritul colaborarii cu presedintele Basescu, in serviciul romanilor. Premierul a motivat ca desi liberalii nu au dorit suspendarea presedintelui, au fost obligati sa actioneze in interesul Romaniei, dand o interpretare liberala votului exprimat la referendum. "Am dorit sa le dam ocazia romanilor sa transmita ca voteaza pentru un presedinte care nu isi va depasi atributiile", a completat premierul. De asemenea, el a sustinut ca prezenta la vot are o semnificatie "deosebita", subliniind ca prioritatile romanilor sunt cu totul altele decat "preocuparile" lui Traian Basescu. "In privinta rezultatelor referendumului, consider ca acestea ii dau lui Traian Basescu o a doua sansa. Eu respect aceasta decizie si voi actiona in spirit de colaborare intre Guvern si Presedintie, in beneficiul Romaniei. Este necesar, evident, ca si Traian Basescu sa inteleaga ca romanii i-au dat o sansa pentru a actiona in mod responsabil", a mai spus liderul liberal.

Amaraciunea esecului

PNL Bucuresti va propune Delegatiei Permanente intrarea partidului in Opozitie, a declarat liderul filialei Ludovic Orban, apreciind ca este necesara convocarea unei sedinte a DP, care sa analizeze rezultatele referendumului de demitere a sefului statului si strategia viitoare. Orban a facut aceste declaratii dupa sedinta extraordinara a Consiliului de conducere al PNL Bucuresti in care au fost analizate rezultatele referendumului in Capitala si in cadrul caruia a fost adoptata o rezolutie prin care se arata ca PNL si-a facut datoria in calitate de principal partid de guvernare, dar ca este necesara o analiza la nivelul conducerii asupra rezultatelor referendumului si asupra strategiei viitoare. Orban a precizat ca liberalii respecta vointa populara, dar considera necesara analiza motivatiilor care au determinat aceste rezultate. In opinia sa, nu este posibil niciun compromis in raport cu programul de guvernare, cu niciun partid. "Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM. In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in Opozitie", a mai spus vicepresedintele liberal. Hotararea filialei Bucuresti este sustinuta si de presedintele PNL Arad, Cristian Stragea, care a declarat ca sustine ideea intrarii partidului in Opozitie, avansata de Ludovic Orban. Pe de alta parte, mai multi lideri de filiale cred ca solutia avansata de Orban este pripita si ca trebuie analizata cu multa atentie, inainte de luarea unei decizii.