Asadar, daca cele patru partide aflate la guvernare vor reusi sa il schimbe pe social-democratul Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte al Senatului, parlamentarii Puterii il vor instala in loc pe democratul Radu Berceanu. Pentru Berceanu, acest lucru ar insemna castigarea unei pozitii extrem de importante si, implicit, alinarea orgoliului ranit. Sa nu uitam ca Berceanu a fost pus, de catva timp, la colt chiar de colegii democrati, iar indicatiile in acest sens au venit tocmai de la presedintele Traian Basescu. Motivul a fost unul simplu: Radu Berceanu nu a stiut, de foarte multe ori, sa isi tina gura. Iar sanctiunea nu a intarziat sa apara, in pofida faptului ca, in felul sau rebel, Berceanu a ramas fidel partidului si mai ales lui Basescu, pe care, de asemenea, „l-a taxat” - e drept, cu masura - atunci cand a simtit nevoia.

Berceanu, nedorit nici de colegi

Pe de alta parte, Radu Berceanu este solutia de compromis, intr-un fel. Democratii chiar nu au prea avut alta solutie pentru Senat, asta desi nici macar presedintele PD, Emil Boc, nu pare a fi fan al fostului ministru al Industriilor dintr-o guvernare anterioara. De asemenea, si alti democrati si-au exprimat, mai pe la colturi, dezacordul fata de nominalizarea lui Berceanu, iar acestora li s-au alaturat, in pofida disensiunilor PNL - PD din ultima vreme, si mai multi liberali. Pana la schimbarea propriu-zisa a presedintelui Senatului (daca aceasta miscare va avea succes), trebuie spus ca sansele lui Berceanu de a ajunge al treilea (daca nu al doilea) om in stat sunt destul de fragile. Singurul avantaj al lui Radu Berceanu este ca Nicolae Vacaroiu poate fi schimbat cu 50% plus unu dintre voturile senatorilor. Partea interesanta este ca Puterea numara in Senat 70 de reprezentanti, iar Opozitia are 67 reprezentanti. In aceste conditii, daca PSD convinge doar doi reprezentanti ai PNL, PD, UDMR sau PC sa nu voteze revocarea lui Vacaroiu, atunci Berceanu isi poate lua adio de la functia de presedinte al Senatului. Iar Radu Berceanu chiar trebuie sa isi faca griji, asta in conditiile in care, asa cum aminteam, exista destui - si nu neaparat din tabara parlamentarilor PSD - care il prefera mai degraba pe Nicolae Vacaroiu.

Liberalii insista pe varianta Rusanu

In ceea ce priveste sefia Camerei Deputatilor, aceasta se presupune, in cazul debarcarii lui Adrian Nastase, ca va reveni unui liberal. De altfel, reuniti in cursul zilei de sambata, senatorii si deputatii PNL au stabilit ca, dintre liberalii care si-au exprimat dorinta de a prelua sefia Camerei Deputatilor, il vor sprijini pe Dan Radu Rusanu. Reiterarea acestui sprijin a venit in contextul in care parlamentarii PNL si presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, au de gand nu numai taierea elanului Monei Musca, cea care isi doreste, si ea, sefia Camerei Deputatilor, dar si al lui Titus Gheorghiof, care in prezent ocupa functia de purtator de cuvant al conducerii Camerei. Se pare ca Gheorghiof nu numai ca nu este dorit sef al Camerei Deputatilor, dar urmeaza sa fie inlocuit din functia de purtator de cuvant cu deputatul PNL Dan Motreanu.