Fuziunea celor doua partide aflate in Alianta la guvernare, in conditiile prezentate de catre conducerea PD, capata tot mai multi adversari din partea PNL. Fie ca argumentele se refera la necesitatea pastrarii liberalismului, fie ca nu se accepta traseul impus de democrati si se critica atitudinea lui Traian Basescu, liderii PNL au suficiente motivatii pentru a respinge formula PD referitoare la fuziune.

Unul dintre punctele asupra carora PNL si PD au viziuni divergente este cel referitor la doctrina viitoarei formatiuni politice, in ipoteza ca aceasta va aparea pe scena politica. Daca democratii doresc aparitia unui mare partid sub umbrela popularilor europeni, liberalii nu dau semne ca ar renunta prea curand la Internationala Liberala, ai carei membri sunt. Liderul filialei Mures si purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu (foto), a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Delegatia Permanenta a filialei liberale muresene, care a luat in discutie subiectul fuziunii PNL cu PD, considera oportuna si necesara realizarea unui partid de centru dreapta puternic, ce poate rezulta din fuziunea prin absorbtie cu PD.
"Acest partid de centru dreapta puternic trebuie definit prin liberalism si sa fie membru al Internationalei Liberale. Consideram ca acesta poate rezulta din fuziunea prin absorbtie cu PD. Daca o asemenea fuziune nu va reusi, Delegatia Permanenta a PNL Mures propune conducerii centrale a partidului sa continue sau sa regandeasca functionarea Aliantei Dreptate si Adevar", a declarat Nicolaescu in numele organizatiei sale.
In afara de aceasta, o alta problema pe care partizanii fuziunii trebuie sa o rezolve se refera la nefunctionarea Aliantei din teritoriu. In cadrul PNL Mures, de exemplu, Delegatia Permanenta a considerat ca este necesar sa ceara conducerii PD Mures sa-si clarifice conduita, considerand ca pana acum democratii mureseni i-au atacat in permanenta pe liberali.
"Au uitat ca Alianta D.A. din Mures trebuie sa fie o echipa. PD Mures nu a facut nici o propunere concreta de colaborare pe proiecte. (...) Liderii sai sa se comporte ca ai unui partid care face parte din Alianta, nu ca sprijinitori ai PSD", a cerut Nicolaescu.
Atitudinea lui Basescu ii nemultumeste pe liberali
Pe de alta parte, deputatul PNL, Crin Antonescu, a motivat ca respinge proiectul fuziunii din convingerea ca noua formatiune politica rezultata va fi sigur un partid parlamentar in subordinea lui Traian Basescu.
"Am intrat in politica pentru libertate, economie de piata si pentru drepturile si libertatile fundamentale si lupta impotriva celor ce le ameninta. Am luptat impotriva PSD cand a dorit sa se transforme in partid-stat si sunt gata sa lupt si impotriva presedintelui-partid-stat", a spus Antonescu in cadrul unei emisiuni televizate. La randul sau, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, l-a acuzat la sfarsitul saptamanii trecute pe seful statului ca trateaza inegal partidele din Alianta, aratandu-se deranjat de faptul ca Traian Basescu nu a avut nici o declaratie publica in care "sa fi pus degetul pe rana" si sa fi criticat un membru PD.
In opinia lui Orban, este evident faptul ca presedintele tarii "nu se poate desprinde de subiectivismul pe care il are prin fosta sa apartenenta la PD".
Liberalii, prin Liga Alesilor Locali, sunt nemultumiti si de racolarile fortate ale primarilor altor partide in PD, in special a celor din PSD. "Timp de patru ani, ca partide de Opozitie, am acuzat partidul-stat de inregimentarea fortata a primarilor in PSD. Am protestat fata de acest proces care punea in pericol criteriul politic pentru integrarea europeana. Constatam acum ca, in timp ce in Parlament exista doua proiecte de legi privind interzicerea migratiei politice a alesilor locali, in paralel s-a declansat o campanie dusa in special de PD, de racolare a primarilor altor partide", a comentat Orban.