Principalul partid de guvernamint traieste la Botosani cele mai agitate zile de dupa scandalul generat de numirea prefectului. Simbata are loc conferinta judeteana de alegeri si, cu toate ca actualul presedinte, senatorul Mihai Tabuleac, este singurul care si-a anuntat oficial candidatura, in filiala s-a declansat o adevarata lupta pentru dobindirea sefiei. Inca vicepresedintele Corneliu Popescu a agitat organizatia dupa ce si-a anuntat iesirea din echipa senatorului. Alaturi de prefect si deputatii Liviu Cimpanu si Mihai Malaimare, acestuia i se propusese o functie de vicepresedinte, insa el sustine ca a fost introdus de Tabuleac in echipa fara sa-si fi dat acordul si ar putea sa il contracandideze pentru functia de presedinte al PNL Botosani. Impreuna cu alti nemultumiti din filiala, el incearca sa creeze o echipa care sa preia conducerea. Popescu a purtat discutii pe aceasta tema cu inca vicepresedintele Dinu Secrieru si primarul Catalin Flutur, care s-au aflat la rindul lor in conflict cu Tabuleac, fiind posibil sa il atraga si pe actualul prim-vicepresedinte Vasile Ivanescu.
Corneliu Popescu face un apel catre mai multi membri de vaza ai PNL. El ii "cere imperativ " prefectului Cristian Roman sa nu candideze la nici o functie deoarece de la 1 ianuarie devine functionar public si nu mai are voie sa faca politica ori, daca nu se poate abtine, sa candideze in toate echipele pentru a-si pastra neutralitatea. Popescu a adresat o "rugaminte colegiala " si primarului Flutur sa se implice in conducerea organzatiei intrucit are autoritatea si reprezentativitatea celor peste 20.000 botosaneni care l-au votat. Totodata, Popescu ii cere senatorului Tabuleac sa nu mai impuna liberalilor sa candideze doar intr-o singura echipa. "Aceasta este cea mai mare greseala pentru ca astfel partidul se imparte in doua-trei tabere. Sint foarte multi nemultumiti si cred ca va exista cel putin inca o echipa ", afirma Corneliu Popescu. El s-a intilnit luni cu echipa propusa de Tabuleac, caruia i-a reprosat ca radicalizeaza organizatia si zadarniceste jocul democratic.
Popescu ii aduce o multime de alte acuze lui Tabuleac. El sustine ca acesta ar fi trimis deja la organizatiile din judet liste cu oamenii care trebuie votati la conferinta de simbata, lucru despre care sustine ca s-ar mai fi intimplat si cind s-au stabilit candidatii la congres. Totodata, spune ca in filiala "comunicarea intre membri este paralizata " si ca vicepresedintii si secretarul executiv trebuie supusi votului si nu numiti de senator in echipa pentru ca astfel "n-o sa mai aiba voie nici sa cricneasca ". "Idealul este sa obtii un presedinte pe care il vrea partidul. Mihai va fi batut de partid, nu de catre un contracandidat. Geoana a cistigat presedintia PSD intr-o zi ", mai spune Popescu, fiind convins ca inca nu este tirziu pentru formarea unei alte echipe care sa preia conducerea PNL.

Alegerile din organizatia judeteana, mai importante decit bugetul

Senatorul nu i-a impartasit punctul de vedere si l-a inlocuit tocmai cu Gheorghe Ciubotaru, partenerul de afaceri de ani buni al lui Popescu si care lucreaza la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, acolo unde presedinte si cel care i-a mijlocit angajarea este tocmai Corneliu Popescu.
Pe de alta parte, mai mult sau mai putin voalat, lui Popescu i s-au transmis deja mesaje ca va avea probleme daca va concura echipa lui Tabuleac. Acestea vizau datoriile de zeci de miliarde lei vechi ale firmelor in activitatea carora a fost implicat si care prin intermediul institutiilor financiare controlate de liberali ar putea fi executate silit.
Senatorul Tabuleac respinge acuzatiile aduse de Popescu. El spune ca statutul prevede candidatura in echipa si ca ar fi preferat votul individual, numai ca acesta este neregulamentar si ca nu interzice nimanui sa se inscrie si in alte echipe, doar ca nu i se pare corect asa ceva. "Nu cunosc sa se fi trimis asa ceva in teritoriu ", spune Mihai Tabuleac despre listele ce s-ar fi raspindit in judet si ca "atunci cind e vorba de comunicare, dorinta de a o realiza trebuie sa fie reciproca ".
Desi aproape intreaga echipa propusa initial de senator ar trebui sa se afle la Bucuresti, acolo unde membrii ei isi au serviciul, cu totii sint in aceste zile la Botosani si se ocupa de alegeri. In Senat se dezbate bugetul pe 2006, iar Tabuleac, membru al comisiei economice e la Botosani, le fel si deputatul Cimpanu, Popescu si Ciubotaru. De altfel, acesta este unul din lucrurile care i se reproseaza senatorului, ca echipa de vicepresedinti plus secretar coordonator pe care a propus-o, este formata, cu exceptia prefectului care insa oricum va demisiona, din liberali care lucreaza la Bucuresti.
La alegerile de simbata ar putea participa chiar premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL.
Intr-o sedinta desfasurata ieri seara, biroul municipal al PNL a hotarit sa sprijine o echipa alternativa la sefia organizatiei si nu aceea a senatorului Tibuleac. La inchiderea discutiei, membrii biroului negociau cu Corneliu Popescu. (Sergiu BALASCAU)


Mihai Tabuleac, presedintele PNL Botosani
nascut in 1957, la Crasnaleuca
absolvent al Facultatii de Stiinte Economice
economist la Combinatul Chimic Savinesti, la Administratia Financiara Neamt si Botosani, director director la Vinalcool
inscris in PNL in 1992, vicepresedinte al PNL Botosani, din 2001 presedinte
a demisionat de doua ori si a revenit de fiecare data
fost consilier judetean, actual senator

Corneliu Popescu, vicepresedintele PNL Botosani
nascut in 1961, la Sulita
absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii "Al.I.Cuz " Iasi
profesor de matematica, director societate mica si microintreprindere, director societate mijlocie, director la "Euro As Company "
fost consilier local, consilier judetean in 2000-2004
actual consilier judetean si presedinte al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol