Comitetul Executiv al PNL s-a intrunit ieri pentru a analiza situatia provocata de demisiile celor doi directori de servicii de informatii - Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) -, precum si stadiul strangerii de semnaturi de la populatie pentru retragerea trupelor romanesti din Irak. ßedinta s-a desfasurat in absenta presedintelui partidului, Calin Popescu-Tariceanu, aflat la pat cu piciorul in ghips.
Liderii liberali au decis sa-i solicite presedintelui Traian Basescu (in ciuda faptului ca acesta a anuntat ca a procedat legal pana acum) sa trimita Parlamentului cererea de eliberare din functie a directorilor SRI si SIE, urmand sa propuna inlocuitori "cat mai repede cu putinta, in baza Constitutiei si a legilor in vigoare". Liberalii asteapta pana joi un raspuns de la presedintele Basescu.
Ludovic Orban (foto), presedintele PNL Bucuresti, a declarat ca liberalii sunt deschisi oricaror propuneri, considerand insa ca sefii celor doua Servicii secrete ar trebui sa faca parte din societatea civila, "pentru a asigura demilitarizarea Serviciilor secrete si neimplicarea in activitatile economice". "Asteptam propunerile, suntem deschisi, nu vrem sa nominalizam oameni care fac parte din partidele politice", a declarat Orban. Atunci cand aceste cereri vor fi indeplinite, parlamentarii liberali au mandatul, din partea conducerii PNL, "sa marseze la finalizarea procedurilor".
Potrivit lui Orban, liberalii se indoiesc ca presedintele Basescu "va nominaliza un membru marcant din partide".

Semnaturi pentru retragerea din Irak

ßedinta Comitetului executiv al PNL a analizat si stadiul actiunii de strangere de semnaturi de la cetateni pentru retragerea trupelor romanesti din Irak. "Noi ne mentinem pozitia clara de a retrage trupele romanesti din Irak si, de asemenea, de a privi cu maxima circumspectie orice implicare a trupelor romanesti pe alte teatre de razboi", a declarat Orban.
Vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur a precizat ca au fost centralizate pana in acest moment situatiile inregistrate in 30 de filiale din tara, ca s-au strans peste 100.000 de semnaturi si ca actiunea continua.
Ludovic Orban a mentionat, la randul sau, ca la nivelul Capitalei s-au strans pana acum aproximativ 25.000 de semnaturi, iar obiectivul este sa se ajunga la cel putin 300.000 de semnaturi.
Orban a mai precizat ca in sedinta conducerii PNL s-a discutat si "chestiunea prezumtiva referitoare la eventuala trimitere a unor trupe in Liban". "Pozitia Comitetului Executiv a fost foarte clara: sa nu punem carul inaintea boilor. Pana acum, nu s-a discutat in nici un for international aceasta tema, pana la declaratia presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema. Suntem convinsi ca acest lucru nu i-a fost solicitat nici de presedintele SUA, nici de secretarul general al ONU, nici de vreo alta organizatie internationala", a precizat Orban.
La randul sau, raspunzand unei intrebari, ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca Romania nu a primit nici o solicitare pentru a trimite trupe si ca nu exista nici o decizie politica in acest sens. "Daca va fi o solicitare si daca va fi o decizie politica, Armata Romaniei are oameni pregatiti, dar nu are fondurile necesare. De aceea am prefera, daca va fi vreo decizie candva pentru a trimite trupe sa fie doar pe mandat ONU", a spus Atanasiu.