Dincolo de declaratiile publice mai realiste sau mai demagogice, Congresul extraordinar PNL a insemnat de fapt un "vot de incredere" si o mana de sprijin conferite lui Tariceanu din partea filialelor. Mai mult ca oricand, acum, dupa incheierea lucrarilor, noul presedinte reales se poate erija in vocea legitima a partidului, pe care-l conduce in lupta pentru "propasirea neamului".

Desi, nu cu mult timp in urma, partidul parea ca se clatina sub vantul furtunii provocate de intentia platformistilor de a forma un alt partid liberal, iar speculatii despre dezertari de filiale intregi amenintau integritatea partidului, rezultate votului delegatilor prezinta o cu totul alta situatie in teritoriu. Nici macar loviturile sub centura aplicate, in ultimul moment, de Elena Udrea sau de presedintele Basescu nu au avut efectul scontat, ba chiar au radicalizat votul liberalilor, concretizat intr-o frumoasa "aproape" unanimitate: 1.194 de voturi pro Tariceanu, din 1.305 voturi exprimate de catre delegati. Aripa dura a partidului a inregistrat o victorie pe toate liniile si prin optiunea destul de clara a delegatilor in favoarea discursului radical anti-Basescu si antidemocrati, promovat de Ludovic Orban, precum si prin votul de blam acordat ministrului de Externe Ungureanu, perceput de liberali ca fiind "omul lui Basescu".

Discurs radical, declaratii ponderate

Imediat dupa anuntarea rezultatelor oficiale, Tariceanu a multumit colegilor pentru increderea pe care i-au acordat-o, incantat de feed-backul exprimat prin vot, la discursul sau anterior, in care ii infiera pe cei care "parasind PNL, participa la o manevra politica josnica". "Stati departe de PNL, pentru ca nu avem nevoie de mercenari, de turnatori, de comunisti mascati sau de persoane care stau prost cu nervii... Ramaneti in slujba celui care sunteti!", a declarat el, facand aluzie la partenerii de Alianta si la "seful lor", din umbra, de la Cotroceni. Un alt atac la adresa presedintelui Basescu a constat si paragraful critic referitor la structurile stufoase ale aparatului de securitate, care cheltuie anual zeci de milioane de euro numai pentru interceptari inutile de convorbiri telefonice si beneficiaza de privilegii caracteristice protipendadei de tip comunist. Totusi, in declaratiile ulterioare televizate, premierul a adoptat un ton mult mai moderat, sustinand posibilitatea intocmirii unor liste comune cu democratii, pentru alegerile europarlamentare.

Ludovic Orban,marele invingator

Desi, in zilele premergatoare Congresului, culisele liberale au fost foarte agitate, iar speculatiile au abundat in mass-media, filialele au stricat jocurile si au votat pe aceeasi linie radicala anti-Cotroceni. Astfel, Ludovic Orban a primit girul delegatilor de a deveni vicepresedinte pentru comunicare si relatii cu publicul, surclasandu-l cu peste 200 de voturi pe favoritul premierului, Bogdan Olteanu. Conform unor surse interne comisiei de numarare a voturilor, numaratoarea voturilor in cazul sau s-a repetat de trei ori, desi rezultatul era clar chiar de la prima contabilizare. Victoria neta a lui Orban a provocat iritarea premierului, exacerbata intr-o iesire, nu tocmai politicoasa, vizavi de castigatoarea functiei de vicepresedinte pe relatii cu societatea civila, Norica Nicolai, vinovata de.... nerabdare de a urca pe podium.
Speculatiile presei din zilele premergatoare Congresului il numeau pe Ungureanu ca sigur castigator al vicepresedintiei afacerilor europene. Insa liberalii nu au putut uita atitudinea acestuia pro Basescu in controversa retragerii trupelor din Irak, dar nici "transferul" oficialilor europeni de la Revelionul premierului, la Revelionului prezidential. Ungureanu a pierdut in favoarea lui Cioroianu cu peste 250 de voturi. In schimb, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, demisionar la presiunea Cotroceniului, a fost recompensat cu peste 1.000 de voturi, obtinand vicepresedintia domeniului politici economice si mediu de afaceri. Alti vicepresedinti pe domenii sunt: Crin Antonescu (probleme politice), Teodor Melescanu (relatii internationale), Victor Paul Dobre (relatii institutionale si administratie publica). Pe regiuni, vicepresedinti sunt: Eugen Nicolaescu (centru), Varujan Vosganian (nord-est), Puiu Hasotti (sud-est), Marian Petrache (Bucuresti), Cornel Popa (nord-vest), Mihai Voicu (sud-vest) Adrian Miutescu (sud).