Liberalii vor sa contribuie la realizarea unei majoritati stabile in Parlament, inclusiv prin atragerea unor senatori si deputati din Opozitie. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu (foto), sustine ca nu exista o strategie, la nivel liberal, de a racola parlamentarii partidelor de Opozitie.
“In PNL nu exista o strategie de racolare a parlamentarilor din partea Opozitiei si niciodata nu s-a discutat despre un asemenea subiect“, a raspuns ieri Eugen Nicolaescu unei intrebari privind posibilele negocieri ale liberalilor cu senatori si deputati ai altor partide. El spune ca insusi premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, se opune categoric politicii de racolare a parlamentarilor si ca a sustinut intotdeauna interzicerea migratiei politice.
Drept urmare, “afirmatia privind existenta unei strategii la nivelul PNL de racolare a parlamentarilor Opozitiei o cataloghez drept o simpla speculatie“, a precizat Eugen Nicolaescu. El a recunoscut insa ca exista de mai multe luni discutii cu reprezentanti ai unor partide de opozitie, care si-au exprimat intentia de a parasi aceste formatiuni si de a se alia “intr-un fel sau in altul“ coalitiei guvernamentale.
Deputatul spune ca regula gandita de liberali este ca acei parlamentari sa devina independenti si sa sustina in aceasta calitate toate proiectele si actiunile Puterii. Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu spune ca “e greu de oprit un parlamentar care doreste sa se inscrie in PNL“, sustinand ca e aproape imposibil de refuzat un senator sau un deputat al Opozitiei care vine la filiala locala a liberalilor pentru a se inscrie in PNL. Cert este ca, in astfel de cazuri, organizatia PNL din teritoriu poate decide daca va primi in randurile sale un parlamentar al Opozitiei, dar nu inainte de a intreba “centrul“. “Va imaginati ca, daca local se prezinta un parlamentar de la PSD sau PPRM, presedintele organizatiei va cere un acord de principiu al centrului, intrucat nu in fiecare zi bate la usa un parlamentar sa se inscrie intr-o organizatie locala“, a sintetizat deputatul liberal procedeul care se aplica in aceste situatii.
Purtatorul de cuvant al PNL a amintit ca cei cinci parlamentari ai Partidului Blocului National Democrat, intrati in Parlament pe listele PPRM si care au demisionat din partidul lui C.V. Tudor, au semnat un protocol de colaborare cu coalitia guvernamentala. “Mai sunt si alte negocieri in curs, dar nu am sa fac alte precizari“, a mai declarat liderul liberal.

Lupoi a trecut in banca liberala

Senatorul independent Mihai Lupoi a confirmat ieri, in plenul Camerei Superioare a Parlamentului, inscrierea in PNL si intrarea in grupul senatorial al Aliantei D.A.
Mihai Lupoi a devenit senator pe listele PPRM, insa ulterior a decis desprinderea de grupul acestui partid.
Liberalii sunt direct interesati in atragerea independentilor, avand in vedere raportul instabil dintre Putere si Opozitie in Senat. Un alt senator devenit de curand independent este Neculai Apostol, care a plecat din PSD.
Apostol a declarat ieri ca nu s-a orientat deocamdata spre nici o alta formatiune politica, desi se vehicula posibilitatea intrarii in PNL.