Biroul Electoral Central a luat decizia ca PNG si PLD sa participe la alegerile europarlamentare fara semn electoral pe buletinele de vot. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au luat si primele decizii privind organizarea alegerilor europarlamentare din 13 mai.

Partidul Noua Generatie (PNG) si Partidul Liberal Democrat (PLD) nu-si vor putea afisa semnele electorale pe buletinele de vot la viitoarele alegeri europarlamentare, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. "In Biroul Electoral Central s-au luat doua decizii: PNG si PLD vor participa la alegerile europarlamentare fara semn. Semnele le-au fost respinse", a spus Toader.
Semnul PNG a fost respins deoarece contine simboluri ale Uniunii Europene, in vreme ce semnul PLD nu a fost acceptat ca urmare a contestarii privind inscrierea formatiunii politice. "Semnul nu trebuie sa aiba insemne nationale si europene, iar cel a lui Becali este 12 stelute aurii pe fundal albastru. Adica s-a facut european din start", a explicat Toader. Pe de alta parte, Valeriu Stoica, membru al conducerii provizorii al PLD, declarase ca ICCJ a respins contestatia facuta de PNL fata de semnul electoral depus de PLD pentru alegerile europene.
PLD a depus, la 20 februarie, la Biroul Electoral Central, semnul sau electoral pentru alegerile parlamentare europene, a precizat Stoica. Ulterior, PNL a contestat la ICCJ folosirea acestui semn. Ministrul Blaga a mai spus ca Ministerul Afacerilor Externe a "propus" deja peste 130 de sectii de votare in strainatate (cu 100 mai multe decat la alegerile din 2004), pentru cetatenii romani rezidenti in alte state, urmand ca reprezentantii acestui minister sa organizeze activitatea in aceste sectii.

Brosuri de informare

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus ca Autoritatea pentru Straini, din cadrul MAI, va intocmi lista cu cetatenii Uniunii Europene aflati in evidente, in vederea stabilirii autenticitatii declaratiilor persoanelor eligibile comunitar si cererilor alegatorilor comunitari, in ceea ce priveste numele, prenumele, data nasterii, cetatenia si domiciliul (sau resedinta) de pe teritoriul Romaniei.
Totodata, MAI a decis sa tipareasca 35.000 de brosuri, pe care sa le distribuie catre sectiile de votare si birourile electorale, care sa contina prevederile Legii 33/2007, ale Legii 373/2004, cele noua hotarari de guvern prin care se reglementeaza, din punct de vedere tehnic aceste alegeri, precum si 10.000 de brosuri in editie bilingva, romana - maghiara si alte 10.000 in editie trilingva, romana - franceza - engleza.