Comisia Juridica a Senatului a dat ieri raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea ordonantei de urgenta date de Cabinetul Nastase privind PNA. La recomandarile Comisiei Europene, proiectul aduce modificarile necesare pentru ca PNA sa efectueze urmarirea penala numai in cauzele privind marea coruptie.
In proiect se stipuleaza ca sunt de competenta Parchetului Anticoruptie acele infractiuni care, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis, au cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 100.000 de euro ori o perturbare deosebit de grava a activitatii unei autoritati publice, institutii publice sau oricarei alte persoane juridice ori daca valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie este mai mare decat echivalentul in lei a 10.000 de euro.
In plus, se modifica conditiile minime de vechime pe care trebuie sa le indeplineasca procurorii PNA. Pentru functia de procuror consilier al procurorului general al PNA se prevede o vechime in magistratura de 12 ani, pentru functia de procuror sef de sectie si procuror sef adjunct de sectie - o vechime de 10 ani, iar pentru functia de procuror in cadrul PNA, o vechime de 6 ani.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor, iar Senatul este Camera decizionala.