Deputatii au respins ieri o noua motiune simpla initiata de PSD si intitulata "Simptomele unei economii imbolnavite", dezbaterile fiind lipsite de interes, ca si la cele precedente.
Pentru respingerea motiunii s-au pronuntat 144 de deputati, in favoarea sa exprimandu-se 86 de parlamentari.
"PSD dovedeste, prin motiunea simpla pe problemele economiei, ca in timpul guvernarii sale nu a facut reforma economica, ci a imbolnavit economia", a declarat ministrul de stat Gheorghe Pogea in plen, raspunzandu-le semnatarilor motiunii. "Suntem de acord cu semnatarii motiunii in ceea ce priveste starea economiei romanesti la momentul in care am preluat guvernarea. Prin mimarea reformei si tratarea problemelor economice dupa principiul clientelar, guvernarea PSD a imbolnavit economia", a spus Pogea. El a amintit ca inca din 2003 Comisia Europeana semnala simptomele imbolnavirii economiei. "Se semnala atunci pericolul ca economia incepe sa se bazeze mai mult pe consum decat pe investitii si implicit pe importuri in loc de productie. In 2004, dezechilibrele externe s-au accentuat, ajungand la 8,4 din PIB fata de 5,6% in 2003. Consumul populatiei s-a majorat cu 12,9%, iar investitiile au crescut cu doar 10,8%", a declarat Pogea.

Acuzatii reciproce

Deputatii Coalitiei majoritare si cei ai PSD s-au acuzat reciproc pentru situatia in care a ajuns economia tarii. Deputatul PNL Horea Uioreanu a spus ca motiunea PSD ar fi trebuit sa se numeasca motiunea "Varza", deoarece documentul contine "o insiruire de cifre si informatii ilogice". El a sustinut ca PSD este "lupul moralist", care "a adus coruptia la rang de arta". Deputatul liberal a mai spus ca motiunea PSD reflecta "situatia tulbure dintr-un partid in putrefactie". "Ati lasat un pacient, economia, care sufera de cancerul numit coruptie", le-a spus reprezentantilor PSD deputatul PC Mihei Siriojea.
Deputatul PSD Iulian Iancu a criticat masurile luate de actuala guvernare, spunand ca reprezinta "o greseala" introducerea cotei unice de impozitare.