Plenul Senatului a respins motiunea simpla a PSD intitulata "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani!", cu 49 de voturi pentru, 65 de voturi impotriva si nicio abtinere. Sedinta nu a insemnat decat un continuu schimb de replici intre Putere si Opozitie.
Guvernul Boc a mai trecut un hop in Parlament, mai precis in Senat, care a respins motiunea simpla a PSD intitulata "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani!", cu 49 de voturi pentru, 65 de voturi impotriva si nicio abtinere.
Sedinta nu a reprezentat nimic altceva decat un nou episod din razboiul Putere-Opozitie, mai ales intre parlamentarii PSD si cei ai noului partid, UNPR. Replicile au curs de-o parte si de alta.
Principalul vizat, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a fost printre cei mai plastici. A apreciat ca motiunea simpla initiata de PSD pe tema pensiilor militarilor poate fi numita "motiunea Farfuridi", fiind un exercitiu de demagogie, si i-a invitat pe toti cei care vor binele pensionarilor militari sa voteze amendamentele senatorilor UNPR.
"A venit momentul sa spunem lucrurilor pe nume, aceasta motiune este pretul pe care il platesc ca om politic pentru ca mi-am respectat principiile pana la capat si nu am tradat intresul national. Am refuzat sa pactizez cu crima organizata, am refuzat sa numesc interlopi in functii de care depindea siguranta nationala, am refuzat sa-mi sacrific onoarea de militar de dreagul unei functii", a spus ministrul Apararii Gabriel Oprea, prezent la Senat la dezbaterea motiunii simple initiate de PSD si care vizeaza pensiile militarilor.
Oprea a aratat ca, fiind fortat sa paraseasca PSD, si-a creat un nou drum, infiintand UNPR, partid ce "va sparge monopolul PSD si il va detrona din pozitia de principal exponent al stangii". "Ceea ce parea imposibil adevenit iminent, steaua PSD apune.
In fata concurentei PSD si mai ales cei de la varful acestui partid nu stiu ce sa faca, este o stare de panica generalizata ce ii impinge pe unii la gesturi disperate. Se fac liste, se lanseaza atacuri murdare, se transmit presei informatii otravite, s-a incercat pe toate caile blocarea UNPR", a aratat Oprea.
La finalul discursului sau, Oprea i-a avertizat pe senatorii PSD sa nu tarasca armata in noroiul lor politic.
"Este ca in celebra piesa a lui Caragiale ", a aratat Oprea. Ministrul Apararii a aratat ca, din cate intelege din textul motiunii, singurul repros care i se aduce este inconsecventa in declaratii si a prezentat, pentru a "reimprospata memoria" initiatorilor motiunii, pozitiile exprimate de-a lungul timpului vizavi de pensiile militarilor. "Celor care pun la indoiala consecventa mea in declaratii le pot da exemple cand mi-am spus punctul de vedere intr-o maniera clara si transanta. La fel de transant am fost si atunci cand am spus ca aceasta lege este una curajoasa, asumata de un Guvern curajos. Nu este usor sa faci reformele amanate atatia ani, dar este o obligatie pe care trebuie sa si-o asume un adevarat barbat de stat", a subliniat Gabriel Oprea.
Senatorul social-democrat Daniel Savu a declarat ca i se pare ingrijorator ca "trad&atorii" au ajuns sa vorbeasca despre demnitate si onoare, intrebandu-se de ce ministrul Gabriel Oprea nu si-a dat deja demisia.
"Daca au ajuns tradatorii sa ne vorbeasca despre demnitate si onoare, mi se pare ingrijorator. Pentru ca domnul ministrul Gabriel Oprea si-a permis sa faca promo de la aceste microfoane pentru propriul partid, in loc sa ne raspunda chestiunilor legate de motiune, imi permit si eu sa-i dau un mic raspuns pentru ca afirmat ca acest nou partid va sparge monopolul PSD, acest nou partid a spart deja monopolul PDL, si dovada stau minutele pe care PDL le-a acordat astazi acestui grup", a spus Savu, referindu-se la faptul ca democrat-liberalii au cedat din minutele alocate grupului lor senatorial pentru dezbateri in favoarea senatorilor independenti.
"Eu am semnat motiunea, am auzit ca ati fi capabil sa ne luati unul cate unul pe cei care au semnat motiunea, nu am inteles cum, dar daca doriti sa ma luati in partidul dumneavoastra va spun ca este exclus sa stam in aceeasi banca vreodata, eu am fost ofiter care a avut ca obiect al muncii tradatorii", a continuat social-democratul.
Senatorul PNL Teodor Melescanu a declarat ca Legea pensiilor este discriminatorie si a acuzat ca in ultima perioada personalul militar a fost "victima preferata" a Guvernului.