Delegatia Permanenta a PLD a adoptat vineri o rezolutie prin care PLD se angajeaza sa inceapa strangerea de semnaturi pentru depunerea unei motiuni de cenzura, iar presedintele PLD Theodor Stolojan a precizat ca deocamdata nu a discutat cu colegii de la PD. PLD are in jur de 30 de parlamentari, iar pentru depunerea unei motiuni de cenzura este nevoie o treime din numarul parlamentarilor. In ceea ce priveste PSD, formatiunea nu mai poate semna o noua motiune la adresa Cabinetului Tariceanu II. La randul sau, vicepresedintele PNL Crin Antonescu este de parere ca remanierea Cabinetului Tariceanu II este o solutie care trebuie discutata in forul de conducere al PNL cat mai curand, liderul liberal declarandu-se dezamagit de modul in care premierul a gestionat scandalul Remes.
Presedintele PLD Theodor Stolojan a anuntat, vineri, ca PLD va demara procedurile pentru initierea motiunii de cenzura "Guvernul Tariceanu- un Guvern corupt si incompetent", alaturi de PD, in cazul in care Executivul nu va demisiona pana luni. Se pare insa ca Stolojan s-a antepronuntat in ceea ce priveste colaborarea cu PD, deoarece in acest moment pedistii nu agreeaza initiativa peledistilor. "Este decizia PLD, initiativa lor. Cu PD nu au discutat nimic. Stolojan vorbeste despre motiune, cu 20 de parlamentari", a declarat unul dintre liderii democrati.
Dragomir: "Stiu si ei ca nu pot face nimic cu aceasta motiune"

"Pentru a depune motiunea de cenzura au nevoie de un numar minim de voturi, pe care nu il pot obtine. Din punctul meu de vedere au facut acest lucru doar pentru a demonstra ca sunt si ei un partid in Parlament care are initiative, deoarece stiu si ei ca nu pot face nimic cu aceasta motiune", a declarat presedintele Organizatiei Municipale a Partidului National Liberal Constanta, deputatul George Dragomir. Nici Partidul Romania Mare nu este de acord cu actiunea liberal-democratilor. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca formatiunea sa nu va sprijini o eventuala motiune de cenzura PD-PLD, motivul invocat fiind acela ca nu vrea sa-i dea "satisfactie" lui Traian Basescu prin aducerea democratilor la guvernare. De actualul Guvern nu este multumit nici vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. Intrebat daca actualul Cabinet Tariceanu II trebuie sa mai ramana in functie, Crin Antonescu a sustinut ca Executivul nu trebuie schimbat, ci remaniat. "De remaniere nu poate fi vorba pentru ca urmeaza alegerile europarlamentare. Dupa alegeri oricand se poate pune aceasta problema, in cazul in care primul ministru considera ca ministrii nu au avut rezultatele scontate. Este posibil si pot fi in guvern cooptati profesionisti care pot face mai mult, dar pana la alegerile europarlamentare nici nu se pune problema", sustine deputatul George Dragomir.

Manea: "Va veni si randul celor care fac acum circ sa fie tratati la fel"

La randul sau, presedintele Organizatiei Judetene a PNL Constanta, Victor Manea este de parere ca remanierea Executivului va fi facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu in momentul pe care il va considera oportun. Referitor la scandalul provocat de presupusa mita luata de fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, acesta a declarat ca totul nu este decat circ. "Cetatenii vad la televizor numai despre corupti, despre palinca, caltabosi si altele. Ma intreb cati mici si chiftelute or fi luat aia spaga pentru flota. Mi se pare ca se face doar circ si organele abilitate nu-si fac datoria. Daca sunt intr-adevar vinovati de ce nu au fost luate masuri impotriva lor? Este un paradox. Din punctul meu de vedere se urmareste doar discreditarea actualului Guvern. Omul este normal sa tina minte doar partile negative. Noi ne facem in continuare datoria. De la 1 noiembrie vom majora pensiile si ne vom desfasura activitatea in mod normal. Cine cade il vom considera un soldat pierdut si il vom inlocui. Va veni si randul celor care fac acum circ sa beneficieze de acelasi tratament", a adaugat Victor Manea.

Eserghep: "PLD vrea doar sa faca galagie"

Referitor la motiunea peledista, pozitia PRM este categorica si de aceasta data. "Nu sustinem motiunea, pentru ca este initiata de un partid care nu exista pe scena politica si prin urmare nu poate reprezenta un partener de discutie. Motiunea PLD-ului nu va trece si de fapt nici nu cred ca o vor depune. Daca cealalta, care a fost initiata de un partid adevarat, PSD, un partid cu o reala pondere parlamentara nu a trecut, daramite asta! Si de fapt nici motiunea anterioara nu au votat-o toti parlamentarii PLD, dar dau si ei din gura ca da bine cu anticoruptia. Nu se uita insa in propria ograda, si aici este de ajuns sa amintim doar afacerea Gripa aviara a lui Flutur, cand substantele importate au fost mai putine cantitativ decat cele platite si stim cu totii cum se facea dezinsectia. Il mai au si pe Valeriu Stoica, celebru de pe vremea cand justitia era un SRL. Sa rezolve astea daca tot vorbesc de dosare si apoi mai vedem", ne-a declarat Gelil Eserghep, deputat PRM, care este de parere ca intotdeauna cei care dau din gura doar ca sa distraga atentia de la realitate au multe interese de acoperit. Cat priveste pozitia PRM, parlamentarul constantean a precizat ca partidul din care face parte ramane la parerea ca trebuie un guvern de uniune nationala. "Pragmatic vorbind, nu vad sa treaca vreo motiune sau sa se faca anticipate, pentru ca este vorba de interesele personale ale fiecarui parlamentar si nimeni nu va vota in dezinteresul lui. Parlamentarii nu voteaza motiuni pentru a face jocul altora, fiecare voteaza dupa propriul interes. Nici cu anticipate nu ar fi de acord", spune Gelil Eserghep, in opinia caruia anuntul cu motiunea este pentru PLD doar un exercitiu de imagine. "Vor sa faca galagie. Asa e cand esti mic, nu te baga nimeni in seama, iar cu 20-30 de transfugi chiar ca nu te ia cineva in serios. Ei ar fi dezavantajati si daca se fac anticipate, pentru ca nu intra in Parlament si nici n-o sa-i ia nimeni la remorca. PD-ului in schimb ii convine situatia, pentru ca guvernarea erodeaza si facand galagie in opozitie nu ai cum sa pierzi. Cat despre PNL, ei stau deocamdata la guvernare si spera. Toata bataia asta este de fapt pe banii care au venit si vin de la Uniunea Europeana", a mai spus Eserghep.