Theodor Stolojan a declarat sambata la Timisoara ca in viitor noua formatiune PLD va putea fuziona cu actualul PNL, dar fara grupul condus de Calin Popescu-Tariceanu. Lansarea noului partid nu a fost lipsita de incidente: un batran din sala s-a ridicat si l-a acuzat pe Stolojan ca minte.
"Cu siguranta putem vorbi in viitor de o fuziune a PLD cu PNL, dar evident fara petroliberali. Acesti oameni nu au dorit Alianta D.A., au votat impotriva ei si au facut totul pentru a o distruge. Am declarat ca suntem partenerii PD, prin urmare ne vom consulta cu PD pentru ca ne consideram parte a Aliantei D.A.", a spus Stolojan.
Acesta, alaturi de ceilalti lideri ai platformistilor, a lansat la Timisoara dezbaterea despre infiintarea PLD. Ei au spus ca de acum grupurile de initiativa pentru platforma se vor transforma in grupuri de initiativa pentru infiintarea PLD.
Liderii Platformei au prezentat principiile pe baza carora vor infiinta PLD.

Stolo, acuzat de un batranel ca minte

Valeriu Stoica a vorbit despre un viitor statut care sa aiba in vedere blocarea aparitiei "cooperativelor de vot", acceptarea curentelor de opinie in interiorul partidului, prevenirea aparitiei conflictului de interese si reguli care sa asigure transparenta finantarii PLD. "Trebuie sa blocam aparitia in partidul nostru a cooperativelor de vot. Daca avem nevoie de competente trebuie sa stim sa le crestem. Comisiile trebuie sa fie in partid centre de creere, consolidare a specialistilor si, prin statut, sa le dam acestor comisii puterea sa aiba un cuvant de spus la promovarea oamenilor in functii. Trebuie sa acceptam curentele de opinie in partid", a spus Valeriu Stoica.
El s-a referit si la incidentul de la inceputul dezbaterii platformistilor la Timisoara, cand, in timpul discursului lui Theodor Stolojan, un batran din sala s-a ridicat si l-a acuzat pe Stolojan ca minte. "Referitor la incidentul din sala, nu este vorba de a nu accepta o opinie, dar cel care are o opinie trebuie sa o exprime civilizat, liberal. Libertatea de expresie presupune si civilizatia dialogului", a afirmat Stoica.

"Conducerea PNL s-a rupt de partid"

Valeriu Stoica a declarat, totodata ca, chiar daca el a fost principalul sustinator al unificarii liberale, nu inseamna ca participand la infiintarea unui nou partid liberal renunta la ceea ce a sustinut in trecut, "De alaltaieri (n.r. - joi), de cand am decis impreuna sa infiintam Partidul Liberal Democrat, si am tot fost intrebat si a revenit ca o obsesie aceasta intrebare: "Domnule Stoica, daca ani de-a randul ati luptat pentru unitatea liberalilor, formarea Partidului Liberal Democrat nu este o ruptura?", de fiecare data raspunsul meu a fost categoric "Nu, nu noi ne-am rupt de PNL. Realitatea este ca aceia care conduc astazi PNL si pe care noi ii denumim ca reprezentanti ai curentului petroliberal, ei, de fapt, s-au rupt de PNL. Au inceput aceasta ruptura demult, au accentuat-o si acum putem spune ca s-au rupt cu totul de liberalism. PLD vrea recuperarea valorilor de dreapta ale liberalismului", a spus Valeriu Stoica.
El a enumerat cateva dintre lucrurile care, in opinia sa, i-ar deosebi pe sustinatorii PLD de cei ai PNL. "De ce a esuat curentul petroliberal? Va enumar numai patru lucruri: mediocritatea, clientelismul, intoleranta, absenta viziunii politice. Mediocritatea nu accepta elitele, ii promoveaza pe cei care primesc o renta sau o mica feuda de la senior, de la stapan. Intoleranta s-a vazut. Nu noi am facut excluderi din PNL. Intoleranta i-a facut sa ne excluda si sa puna capat libertatii din partid, iar lipsa viziunii a pus capat la toate", a mai spus Stoica.

Vor vota bugetul

Pe de alta parte, Theodor Stolojan a declarat ca parlamentarii care s-au alaturat viitorului Partid Liberal Democrat vor sustine proiectul de buget, pentru ca de el depinde acordarea fondurilor europene din 2007. "Noi am spus de la bun inceput, fara nicio ezitare, ca vom vota proiectul de buget, pentru ca Romania are nevoie de el, pentru ca acest proiect contine fondurile pentru cofinantarea programelor si actiunilor care se finanteaza cu fonduri de la Uniunea Europeana. Ne place sau nu ne place cum domnul Tariceanu a gandit acest buget, acest proiect trebuie sa treaca", a declarat Stolojan. El a mai spus ca aceia care voteaza impotriva bugetului voteaza impotriva cofinantarii programelor cu sustinere de la Uniunea Europeana.