Dizidentii liberali au oficializat platforma liberala prin infiintarea unui nou partid - Partidul Liberal Democrat. Motivatia acestui demers este, conform declaratiei lui Theodor Stolojan, demonstratia vialibilitatii proiectului caracterizat ca "vital" pentru liberalism, prin numeroasele adeziuni ale liberalilor la platforma.
Potrivit afirmatiilor liderului liberal, pana in prezent la platforma au aderat 8 organizatii judetene, 29 de parlamentari si peste 11.500 de membri PNL, iar numarul celor care sustin ideile platformistilor este in continua crestere. In opinia fostului consilier prezidential, membrii PNL au de ales intre doua optiuni foarte bine definite: varianta de a ramane alaturi de "groparii PNL", adica acea grupare ce conduce partidul "spre prabusire", si cea de a se alatura noului partid, care doreste reconstructia liberalismului. De asemenea, liberalul a sustinut ca actuala conducere a partidului "a crosetat subteran" o alianta cu PSD si PC. Reprezentantul platformistilor considera ca PNL a tradat Alianta D.A. si chiar si propriul partid, coborand in sondaje procentul de credibilitate a PNL pana la 11%, mentionand totodata ca adevaratii invingatori in alegerile electorale sunt platformistii.
In privinta posibilelor aliante ale PLD, fostul consilier prezidential "a transat" din start problema: initiatorii noului partid se considera membri ai Aliantei D.A., parteneri ai PD, cu care vor demara discutii oficiale. "Vom incepe sa avem convorbiri oficiale cu PD. Il consideram aliatul, partenerul nostru impotriva adversarilor politici, care incep sa se grupeze intr-o constructie ce incepe cu componenta liberalo-petroliera din PNL, din PSD si PC", a spus Stolojan.

Tariceanu nu a fost surprins

Liderul PNL, Calin Popescu- Tariceanu, a declarat ca nu este surprins ca platforma liberala se transforma in partid, apreciind ca prin acest anunt membrii platformei au dovedit ca mesajul lor initial potrivit caruia doresc unitatea PNL a fost unul "cu totul si cu totul mincinos". "In ceea ce priveste titulatura si esenta partidului, o sa vedeti ca nu este nici liberal, nici democrat. ßi asta pentru ca Theodor Stolojan are tot atata legatura cu liberalismul cat am eu cu social-democratia. Daca o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist si ale lui Ceausescu poate fi considerata liberala, dati-mi voie sa ma indoiesc. Daca cineva care a fost sustinator al campaniei presedintelui Iliescu poate fi considerat un liberal, iarasi dati-mi voie sa ma indoiesc si sigur ca ar trebui sa continui cu prea multe exemple in acest sens", a spus Tariceanu.

Partidele reactioneaza diferit

PD va colabora cu reprezentantii noului partid lansat de Theodor Stolojan pentru asigurarea unei stabilitati politice si guvernamentale si pentru conservarea electoratului Aliantei D.A., a declarat presedintele partidului, Emil Boc. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca aparitia pe scena politica a PLD "nu reprezinta nicio noutate", scopul acestuia fiind "intarirea pozitiei presedintelui Traian Basescu in Legislativ si, eventual, in Executiv".
Totodata, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca, prin infiintarea PLD, "blocajul din arcul guvernamental devine si mai accentuat si, practic, Guvernul este in imposibilitatea absoluta de a-si exercita activitatea curenta". (Diana Nedelcu)