Edilii comunelor rasarite pe harta Doljului in 2004 nu s-au prea interesat de situatia urbanistica a acestora de cand au luat in maini fraiele localitatilor. Din cele 12 primarii infiintate acum aproape trei ani, doar jumatate au realizat sau sunt pe cale de a intocmi Planuri Urbanistice Generale.
Importanta intocmirii unui plan urbanistic conform cu realitatea din prezent este explicata cel mai bine de primarii comunelor care au avut cel mai mult de castigat de pe urma unui PUG nou. Un exemplu potrivit este cel al comunei Carcea, desprinsa in 2004 de Cosoveni, unde veniturile din colectarea taxelor si impozitelor au crescut cu aproximativ 30%. Viceprimarul Tudor Avram a precizat ca o parte din terenurile extravilane ale comunei nou-infiintate au fost trecute in intravilan, marindu-se astfel cuantumul impozitelor. In plus, conform vicelui, in ultimii ani numarul autorizatiilor de construire si al certificatelor de urbanism eliberate de primarie a crescut semnificativ, motiv pentru care autoritatile locale au considerat necesara delimitarea clara a zonelor din comuna. "E normal ca o data cu realizarea PUG-ului pentru comuna Carcea nivelul taxelor s-a ridicat. Am facut planul in 2005, cat s-a putut de repede, pentru ca omul care venea sa construiasca la noi in comuna voia sa stie sigur ca poate sa construiasca acolo", a spus vicele Tudor Avram.
De mentionat este faptul ca in prezent Carcea este singura dintre cele 12 comune nou-infiintate care beneficiaza de o documentatie aprobata de consiliul local al localitatii.
Proiectele ii indeamna pe primari sa faca PUG-uri
Alte cinci localitati desprinse in 2004 din comune-mama, Carna, Cotofenii din Fata, Rojiste, Intorsura si Catane, si-au comandat PUG-uri si asteapta in prezent unda verde din partea consiliilor locale pentru a le putea folosi. Edilul-sef din comuna Rojiste, care s-a desprins in 2004 de Bratovoiesti, a declarat ca un PUG era neaparat necesar dat fiind faptul ca in comuna exista planuri pentru realizarea mai multor proiecte. "A durat foarte mult pana a fost realizat pentru ca s-au modificat multe lucruri in comuna. Am vrut sa il facem pentru ca o comuna nu poate functiona fara un astfel de document", a spus Marin Olteanu.
Sase comune au PUG-uri de sat
Daca proiectele si taxele mai mari au determinat o parte dintre edili sa comande planuri urbanistice, jumatate din comunele infiintate in 2004 elibereaza si acum certificate de urbanism si autorizatii in baza documentatiei intocmite pe vremea cand acestea erau inca sate componente ale comunelor din care s-au desprins ulterior. Majoritatea edililor aflati in aceasta situatie se plang ca nu au avut bani pentru a intocmi o astfel de documentatie. Eugen Neicu, primarul comunei Galiciuica, a precizat ca structura comunei a ramas cam aceeasi, iar un PUG ar fi scos din bugetul comunei cateva zeci de milioane de lei vechi, de care pana in prezent nu a reusit sa faca rost. "Am xeroxat PUG-ul pe sat de la comuna Giubega atunci cand ne-am desprins. Structura nu s-a prea modificat si de aceea nici nu am comandat unul pana acum. Si mai e vorba si de bani, ca nu prea avem sa dam pe PUG. Oricum, in functie de banii pe care ii vom avea, anul acesta ne gandim sa facem unul", a spus edilul din Galiciuica. Situatia este aceeasi in comunele Ghindeni, Dobrotesti, Ghidici, Plesoi si Talpas, autoritatile locale eliberand si aici certificate de urbanism in baza documentatiei mostenite de la comunele-mama.
PUG-uri diferite pentru satele-resedinta
Si in opinia specialistilor insa, un PUG realizat pentru un sat nu este suficient si pentru o localitate resedinta de comuna. Potrivit fostului arhitect-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, nevoile unui sat resedinta de comuna sunt altele decat cele ale unui simplu sat, dezvoltarea fiind diferita. Cernatescu a precizat insa ca localitatile nou-infiintate au nevoie de planuri urbanistice, insa eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire nu e conditionata de existenta acestora. "E adevarat ca doar cateva si-au intocmit PUG-uri dupa infiintare, insa nu este nici o problema. Pot elibera autorizatii de construire pentru ca documentatia veche exista", a spus Dumitru Cernatescu.