Cei peste 40 de deputati ai PD, reuniti la Predeal, au incercat, timp de doua zile, sa gaseasca solutii regulamentare si legislative pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului pe perioada unei legislaturi.

Democratii au convenit asupra unor propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor pe care urmeaza sa le discute si cu colegii liberali inainte de a le introduce in dezbatere parlamentara. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a apreciat ca este inadmisibil ca invinsii din recentele alegeri sa detina conducerea in cele doua Camere ale Parlamentului si a adaugat ca aceasta problema trebuie sa fie rezolvata la nivel politic, mai ales prin intentia de modificare a Regulamentului Senatului. Liderul PD a precizat ca primii pasi au fost deja facuti prin recentele declaratii ale liderilor PUR in care a fost exprimata disponibilitatea acestei formatiuni in ceea ce priveste inlocuirea presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Boc a mai spus ca spera ca propunerile PD sa fie sprijinite de catre toti partenerii de guvernare.

Gusa spune ca Nastase a fost ales neregulamentar

Liderul grupului parlamentar al PD din Camera, Cozmin Gusa, a mentionat ca nu este nevoie de modificarea regulamentului acestei Camere pentru ca Adrian Nastase sa fie revocat din functie. El a precizat ca votul pe care acesta l-a primit pentru presedintia Camerei a fost un vot neregulamentar.
In opinia liderului democrat, conducerea Camerei trebuie sa fie asigurata de un om competent, integru si care nu pune sub semnul intrebarii, prin calitatea persoanei sale si prin actele pe care le face, aceasta institutie fundamentala a statului. Cozmin Gusa a adaugat ca discutiile pe aceasta tema cu colegii de guvernare vor avea loc saptamana viitoare, pentru ca, dupa 1 februarie, sa se faca pasii concreti. Deputatii democrati au mai stabilit sa fie modificat Regulamentul Camerei pentru accesul liber al ziaristilor la comisiile de specialitate, precum si pentru secretizarea reala a votului secret, tinand cont de alegerea “la vedere“ a presedintilor celor doua Camere.