DeCeNews informeaza: Planul cu care Basescu vrea sa castige alegerile. Legea electorala, aranjata ca in 1946

Discutiile recente dintre Traian Basescu si PDL, de duminica 15 noiembrie a.c., au vizat in special chestiuni electorale, chiar daca oficial s-a anuntat ca se discuta legea Bugetului. De altfel, luni s-a si transmis Coalitiei mesajul prezidential, UDMR fiind amenintata cu alungarea de la guvernare, in caz ca nu voteaza pachetul trimis de la Cotroceni, respectiv Legea pentru organizarea alegerilor si regionalizarea, ne-au informat surse din PDL.
Liderii Uniunii se tem ca Mircea Geoana i-ar putea disloca din PSD pe cei 17 parlamentari care fac indispensabila formatiunea maghiara actualei Puteri. O varianta de compromis ar fi sa sprijine noua lege electorala, iar PDL sa renunte la regionalizare pana dupa alegeri. Atunci, udemeristii spera sa poata negocia un plan de regionalizare mai favorabil, dar exista si riscul ca ungurii sa devina un grup neglijabil in Parlament.
Trei masuri vizate de strategii de la Cotroceni ar putea ajuta regimul Basescu sa supravietuiasca socului electoral:
1. Sistemul de vot va fi unul mixt, cu o pondere de 65 la suta a parlamentarilor alesi in mod direct si 35 la suta pe liste. Astfel, ar putea ajunge la o prezenta semnificativa in Parlament si Partidul Poporului, care nu are decat un singur candidat eligibil. De asemenea, s-ar putea folosi si milionul de voturi promis de Teodor Baconschi din strainatate.
2. Colegiile vor fi raportate la unitati teritorial-administrative, nu la populatia arondata. De pilda, fiecare judet va avea doi senatori, indiferent de numarul locuitorilor. Orasele vor primi un numar egal cu cel al zonelor rurale. Astfel, voturile celor 300.000 de locuitori din doua orase vor valora cat voturile celor 150.000 de cetateni din comunele judetului, mai usor de castigat prin manevre electorale.Trasarea colegiilor urmareste sa reduca reprezentarea Opozitiei, crescand ponderea zonei rurale sarace. S-ar putea ajunge, prin aceasta manevra, ca o formatiune care primeste voturile a 60 la suta dintre romani sa obtina doar 40 la suta din locurile din Parlament.
3. Numarul deputatilor din partea minoritatilor nationale va fi mentinut constant, chiar daca numarul parlamentarilor se va reduce la 388 sau chiar 300. Astfel, ponderea acestor "minoritari" va urca spre 5 la suta. "Minoritarii" au votat permanent cu Puterea. Ei sunt alesi dupa un sistem netransparent, usor de manipulat de catre cei care detin controlul in organizatiile de reprezentare .
Pentru a nu da posibilitatea unor contestari care sa sensibilizeze populatia asupra incalcarii unor principii democratice, noua lege electorala urmeaza sa fie trecuta prin asumare, in urmatoarele doua saptamani. Dupa ce legea va fi votata, Emil Boc va fi schimbat, fie prin demisie, fie prin caderea Legii de privatizare a spitalelor si a Casei de Asigurari, pe care va incerca sa le treaca tot prin asumare.
In aceasta ecuatie, un guvern cu Mircea Geoana premier capata sens, daca ungurii blocheaza legile electorale, fiindca ar atrage mai multi pesedisti spre guvernare, facand inutile voturile UDMR.