Lucrarile de reabilitare a Palatului Parlamentului se vor finaliza abia la 5 septembrie, insa nu vor include si amenajarea piscinei de la subsol, care va fi cedata, cel mai probabil, Serviciului de Protectie si Paza. SPP-ul s-a aratat interesat de a-si antrena scafandrii in spatiul dorit, pana nu de mult, de parlamentari.
Secretarul General al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, a declarat ieri ca spatiile amenajate la subsolul Palatului Parlamentului, unde au fost construite, printre altele, piscina si sala de forta, vor fi, cel mai probabil, cedate SPP-ului, care va prelua investitia.
Unghianu a adaugat ca piscina va fi utila SPP-ului „pentru pregatirea scafandrilor sai“.
In urma cu cateva luni, s-a descoperit ca sub nivelul zero al Palatului se afla in curs de aranjare o piscina, precum si alte depedinte, la care ar fi trebuit sa aiba acces parlamentarii. In acel moment, conducerea Camerei Deputatilor nu a reusit sa justifice satisfacator necesitatea unei astfel de investitii, precizandu-se ca lucrarea face parte din amenajarea noului spatiu al senatorilor.

Mai mult spatiu pentru senatori

Finalizarea lucrarilor desfasurate pe durata vacantei de vara la Palatul Parlamentului, adica renovarea unor sali destinate deputatilor si amenajarea spatiilor unde se vor muta din toamna senatorii, este planificata pentru 5 septembrie.
Mihai Unghianu a explicat ca Senatul a primit o suprafata de 15 mii de metri patrati din suprafata totala utilizata a cladirii, de 40.000 de metri patrati.
In legatura cu spatiile negociate intre cele doua camere ale Parlamentului, Mihai Unghianu a explicat ca atat senatorii, cat si deputatii sunt nemultumiti. Primii sunt suparati pentru ca au primit putin spatiu, ceilalti se plang ca au ramas cu prea putin.
Totusi, un calcul al secretarului general al Camerei Deputatilor arata ca raportul dintre numarul de functionari ai Senatului fata de spatiul alocat este de 25 de metri patrati pe persoana, in timp ce deputatii si personalul Camerei au prevazuti noua metri patrati de persoana.

Vot electronic pentru deputati

60 de miliarde de lei au fost cheltuite din bugetul Camerei Deputatilor pentru reamenajarea salii de plen. Suma a fost alocata pentru a se face modificarile tehnice necesare punerii in functiune a sistemului integrat de vot si a celui de traducere simultana.
Astfel, din toamna, deputatii vor avea noi facilitati. In afara de faptul ca vor primi cartele de vot, ei vor avea instalate microfoane pe fiecare banca, astfel incat vor putea lua cuvantul din sala. Camerele de luat vederi care vor fi montate in plen vor prelua interventiile deputatilor si le vor transmite pe patru ecrane asezate in spatele prezidiului, astfel incat toti cei prezenti il vor putea vedea pe vorbitor.
Sala sedintelor de plen a Camerei Deputatilor va avea si doua panouri electronice, pe care vor fi afisate proiectele de legi incluse pe ordinea de zi si alte informatii legate de vot.
In plus, cu ocazia instalarii noilor sisteme electronice, s-a constatat ca sunt necesare nu doar dotari tehnice, ci si reconditionarea scaunelor si a bancilor salii de plen. Aceasta deoarece generatiile de deputati care au luat parte, de-a lungul anilor, la sedintele parlamentare, si-au marcat locurile cu zgarieturi si inscriptii.

Materiale ieftine pentru spatiile personalului

Din bugetul de investitii al Camerei Deputatilor au fost alocate, de asemenea, 100 de miliarde de lei pentru amenajarea integrala a etajului 8 al Palatului Parlamentului. Locatia va fi folosita pentru aranjarea de birouri ce vor fi folosite de catre personalul Senatului.
Potrivit directorului general al companiei care realizeaza lucrarile, Razvan Opris, birourile nu vor fi amenajate cu parchet si cu marmura, ci vor fi lucrate in „materiale usoare“, adica ispos, in principal.
In afara cheltuielilor mentionate, s-au mai alocat 50 de miliarde de lei si reamenajarilor facute pentru aranjarea birourilor Senatului. In curs de reamenajare mai sunt sala destinata lucrarilor Comisiei juridice a Camerei, precum si viitoarea sala unde vor avea loc sedintele grupului senatorial al PSD, finisata in cea mai mare parte.
Clubul Parlamentarilor a fost amenajat pentru gazduirea biroului presedintelui Senatului, salii Biroului Permanent al Senatului, precum si pentru o sala de protocol a acestei institutii.

FOTO: In sala de sedinte a deputatilor se lucreaza de zor