Pierderea de catre SRI a doua note prezentate public de Mircea Geoana in mai reprezinta, in opinia Comisiei parlamentare de control, un incident de securitate.
Potrivit liberalului Radu Stroe, presedinte al comisiei, eventualele sanctiuni in acest caz se vor discuta in Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, in prezenta directorului SRI si a membrilor Comisiei SRI. Raportul recomanda "aprecierea si dispunerea masurilor de ordine interioara si securitate procedurala fizica si a personalului, potrivit deficientelor semnalate".
De asemenea, raportul ii mai recomanda lui George Maior sa aplice masurile disciplinare "fata de persoanele a caror conduita neadecvata a favorizat producerea evenimentului contrainformativ". "Acest punct denota limpede ca noi ii cerem lui George Maior sa aplice sanctiunile si nicidecum sa ii aplicam directorului SRI vreo sanctiune", a subliniat Stroe.

Riscurile scurgerilor de informatii

CSAT va fi informat "cu privire la raspunderea personala a colonelului Coldea, atat in acest caz, cat si in altele, care au fost luate in dezbaterea comisiei si aduse la cunostinta directorului SRI", a declarat Radu Stroe. "Acest incident de securitate a fost de natura sa demonstreze faptul ca daca s-ar mai fi procedat pana in prezent in acest mod sau daca de la acel moment s-ar mai fi intamplat sa se procedeze in acest fel, insemna ca exista riscul de scurgere de informatii din SRI, de scoatere de informatii din SRI, fara respectarea procedurilor legale si ordinelor interioare", a precizat presedintele Comisiei. El a completat: "Speram ca vor fi luate masurile disciplinare care sa previna crearea premiselor de a spune ca SRI ar face politie politica. Noi nu apreciem ca face politie politica, la acest moment. Faptul in sine ar putea sa conduca la concluzia ca, daca se repeta sau daca s-au mai intamplat asemenea practici, ar exista acest risc".
Presedintele Comisiei a apreciat ca situatia creata este de natura sa ridice semne de intrebare asupra modului de lucru din interiorul SRI. "Personal, in locul domnului Coldea, de mult mi-as fi depus demisia. E o problema de principiu: daca ajungi sa pierzi biletele, ma gandesc ce spun americanii, ce zic celelalte servicii", a opinat Stroe. El a avertizat ca, dupa vacanta parlamentara, Comisia SRI va dezbate raportul SRI pe 2006. "Vom avea multe lucruri de facut la SRI", a spus Stroe. El a amintit ca membrii Comisiei vor analiza, dupa vacanta parlamentara, o serie de informatii legate de rapirea jurnalistilor din Irak si de "unele declaratii ale lui Ohanesian facute la comisie".