Directorul de Tara pentru Europa Centrala si Tarile Baltice al Bancii Mondiale, Peter Harrold, a afirmat ca Romania trebuie sa faca unele corectii necesare pentru a avea o administratie mai buna si mai putin costisitoare.
Primul-ministru Emil Boc a participat la Conferinta proiectului privind analiza functionala a administratiei publice din Romania, alaturi o serie de ministri si de experti ai Bancii Mondiale care au evaluat serviciile oferite de administratia publica din subordinea a sase institutii centrale: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei si Consiliul Concurentei.
Reprezentantul Bancii Mondiale, Peter Harrold, a prezentat concluziile preliminare ale evaluarilor, iar cele finale urmeaza sa fie incheiate in cursul acestei luni. Per ansamblu, Harrold a concluzionat ca este nevoie ca guvernul sa imbunatateasca nivelul serviciilor oferite de institutiile publice, simultan cu o scadere a costurilor. "Succesul revizuirii inseamna ca administratia publica sa livreze servicii de calitate pentru cetatenii sai si mai este nevoie de o administratie care sa consume mai putine resurse", a spus Harrold.
Acesta a accentuat necesitatea ca nivelul absorbtiei fondurilor europene sa creasca, inclusiv prin reformarea modului in care functioneaza institutiile din subordinea guvernului. Harrold a cerut ca Ministerul de Finante sa-si imbunatateasca modul de prioritizare a politicilor si programelor fiscale, iar Ministerului Transporturilor sa devina mai eficient in atragerea fondurilor structurale. "Ministerul Agriculturii nu este doar un mare receptor de fonduri, dar are si rol important pentru ca Romania sa-si atinga obiectivele, indeosebi in ceea ce priveste reducerea saraciei. Obiectivul esential este reducerea numarului de saraci in mediul rural. In ceea ce priveste Ministerul Educatiei, acesta trebuie sa furnizeze o forta de munca specializata pentru a asigura cresterea pe termen lung a economiei Romaniei", a spus Harrold.

"Planurile strategice ale autoritatilor par sa fie foarte ambitioase fata de resursele tehnice"

Expertul Bancii Mondiale a evaluat si strategiile pe care oficialitatile romane le implementeaza sau pe care intentioneaza sa le implementeze. "Planurile strategice par sa fie foarte ambitioase fata de resursele tehnice si financiare la dispozitie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitata", a apreciat Harrold, adaugand ca aceste strategii trebuie sa reziste schimbarilor de administratie. De asemenea, expertii BM au constatat ca responsabilitatile sunt definite vag in anumite ministere, iar acestea sunt preocupate de chestiuni de ordin operational mai mult decat de elaborarea de strategii. "Uneori, avem linii neclare de responsabilizare in anumite ministere, cine raspunde de ceea ce se face. Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale guvernului. Alt set de disfunctionalitati se refera la faptul ca ministerele "nu sunt intotdeauna aliniate functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca", iar criteriile care determina schimbarea persoanelor pe posturi sunt neclare. Un plus constatat de Banca Mondiala este ca agentiile functioneaza mai bine si sunt organisme mai putin birocratizate.
Harrold a spus ca unele din aceste disfunctionalitati sunt deja in curs de a fi rezolvate de guvern, insa implementarea reformei administratiei publice ramane principala provocare la adresa executivului de la Bucuresti. "Implementare inseamna uneori dorinta politica de a face ceva si se pare ca aveti aceasta vointa politica", i-a spus Harrold premierului Emil Boc. La intalnire au mai participat secretarul general al guvernului, Daniela Andreescu, ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, Daniel Funeriu, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chitoiu, precum si experti ai Bancii Mondiale. Proiectul "Analiza functionala a administratiei publice centrale din Romania - I" este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European, Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" Axa prioritara 1. Scopul proiectului vizeaza elaborarea unei analize functionale a sase sectoare principale ale administratiei publice din Romania in scopul fundamentarii unui plan de actiuni pentru consolidarea eficacitatii si eficientei sectoarelor respective, in conformitate cu clauzele si conditiile Memorandumului de Intelegere convenit de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.