Pirotehnistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Oltenia" Dolj au detonat controlat ieri, in jurul orei 14.00, toata munitia neexplodata stransa din judetul Dolj in ultimele doua luni. Cele peste 100 de kilograme de munitie - de la cartuse, grenade si pana la proiectile de calibrul 120 de milimetri - au fost distruse prin trei explozii controlate.
Pompierii doljeni au tinut sa precizeze ca munitia neexplodata prezinta un risc imens pentru cei care o gasesc. "Toate proiectilele neexplodate ramase din al doilea razboi mondial si care au trecut prin gura de foc sunt un real pericol pentru ca nu se poate sti in ce stare este focosul. Orice miscare a munitiei gasite poate declansa o explozie. Cei care gasesc munitie trebuie sa nu o miste de la locul ei si sa anunte imediat autoritatile", a explicat maiorul Petre Grigorescu, din cadrul ISU Dolj.
Operatiunea de pregatire a detonarilor a durat mai bine de doua ore, totul fiind facut cu mare grija.
Membrii echipei de pirotehnisti care a montat si detonat cele 22,5 kilograme de trotil, chiar daca fac acelasi lucru de mult timp, au avut emotii ca la inceput. "Meseria asta nu se face in graba, ci lent si cu atentie. Teama si emotii am tot timpul, pentru ca nu se poate sti cum se va comporta munitia la transport si pregatirea pentru distrugere. Trebuie sa fii nebun sa nu iti fie frica cand lucrezi cu asa ceva", a povestit maistrul militar principal Ion Ristea. Mult mai destinsi erau cei doi soldati in termen care, dupa o instructie serioasa, au fost solicitati pentru a manevra munitia. "Nu ne e frica de asa ceva pentru ca ne-am obisnuit deja. Mai mult ne omoara caldura asta insuportabila decat teama de un accident", a declarat unul dintre soldati. Trecand peste teama si caldura, dupa doua ore de pregatire, toate cele trei explozii au fost un succes, munitia transportata in poligonul de la Facai fiind distrusa in intregime.