Liderii PSD s-au intrunit ieri in sedinta ordinara saptamanala, pe ordinea de zi figurand discutia asupra formei finale a documentului de sesizare a Curtii Constitutionale privind initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Senatorul PSD Antonie Iorgovan, unul dintre juristii care au lucrat la redactarea acestui document, a declarat inainte de sedinta ca respectiva sesizare este finalizata, aceasta fiind structurata, in ultima sa varianta, in 6 capitole si avand29 de pagini. Potrivit lui Iorgovan, Traian Basescu a incalcat zeci de articole din Constitutie, de ordinul zecilor fiind si numarul capetelor de acuzare, respectiv peste treizeci. Senatorul PSD nu a dorit sa se pronunte asupra deciziei Curtii Constitutionale, precizand doar ca aceasta este suverana.

Democratia si statul de drept, in pericol

"Democratia si statul de drept se afla intr-o mare primejdie in Romania. Cele trei puteri fundamentale ale statului - legislativa, executiva si judecatoreasca - sunt amenintate de riscul unui blocaj institutional, inregistrand disfunctiuni grave in activitatea lor. Societatea romaneasca este bulversata de atmosfera de ostilitate aproape generala care s-a creat intre autoritatile publice, de permanentele conflicte, scenarii, scandaluri care agreseaza cetateanul roman", se arata in documentul intocmit de PSD. Totodata, documentul precizeaza ca "dupa doi ani de exercitare a mandatului de Presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu demonstreaza ca nu se poate incadra in parametrii constitutionali ai functiei de sef de stat. In acesti doi ani, am asistat, de la cel ce a jurat sa respecte Constitutia, la repetate incalcari ale prerogativelor sale, ale rolului presedintelui de mediator intre puterile statului in vederea asigurarii bunei functionari a autoritatilor publice, la abuzuri si incalcari grave ale Constitutiei, la acte de sfidare si denigrare a institutiilor fundamentale ale statului".

Deturnarea sensului alegerilor din 2004

Potrivit lui Geoana, prima categorie priveste "suita de fapte grave prin care Traian Basescu a incalcat Constitutia", facute inca din prima zi de mandat. Aceste fapte sunt subsumate proiectului definit de Traian Basescu prin care acesta isi aroga calitatea de "presedinte-jucator". Printre faptele enumerate de Geoana care se incadreaza in aceasta categorie se numara deturnarea sensului alegerilor din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile succesive de schimbare a presedintilor celor doua Camere, demersurile facute pe langa premier pentru a-l determina sa-si dea demisia.

Interesele "mafiote"

A doua categorie de fapte le include pe cele prin care Traian Basescu foloseste institutiile statului si le controleaza prin interpusi, a aratat Geoana. El a facut referire la inferenta presedintelui in treburile Justitiei, prin indicarea unor cauze care ar trebui deschise, precum si la cazul CSM si la dorinta de creare a comunitatii nationale de informatii.
Potrivit liderului PSD, a treia categorie priveste actele prin care Traian Basescu ar fi protejat interesele "mafiote" din zona profitabila a economiei romanesti. Geoana a facut referire la rezolutia ALRO, despre care a spus ca a constituit o interventie din partea sefului statului, care a actionat prin consilierii "interpusi" Theodor Stolojan si Elena Udrea. A patra categorie vizeaza faptul ca Traian Basescu face din actuala criza politica o politica de stat. Geoana a aratat ca faptele incadrate in aceasta categorie se refera la amenintarea cu alegerile anticipate, la actiunile impotriva liderilor Opozitiei, precum si la acuzele adresate Parlamentului. Documentul de sesizare a Curtii Constitutionale privind initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu a fost depus la Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.