Senatorul Gheorghe Pop a sustinut o declaratie politica intitulata: "Romania merita mai mult!", pe care o puteti cit in continuare.
A devenit deja obisnuinta ca presedintele sa ne falsifice golaneste prezentul si sa plaseze pe ordinea de zi subiecte care nu au nimic de-a face cu prezentul. De ce nu ar proceda la fel si cu istoria? De ce nu s-ar apuca sa ne explice cum Regele Mihai se face vinovat de "tradare de tara" si, mai ales, cum fostul suveran poarta o responsabilitate personala fata de Holocaustul evreilor din Romania si din teritoriile aflate atunci sub administratie romaneasca.
In zilele care au trecut s-a spus cam tot ce se putea spune pe marginea acestui subiect. Ba evenimentul a oferit unor adulatori prezidentiali chiar ocazia nesperata sa-si mai spele din pacate si sa ia distante "academice" fata de ultima gogorita sforaitoare a lui Basescu.
Toti s-au manifestat intr-un fel sau altul, mai putin cel care a initiat tot acest spectacol absolut jenant, toti mai putin cel care era asteptat sa se ridice macar in ceasul al treisprezecelea la inaltimea rangului prezidential si, daca tot "a dat cu ratul in troc" pentru a mia oara, sa-si prezinte scuzele.
Sunt un republican convins, nu am crezut vreodata in conceptul de monarhie si cu atat mai putin in faptul ca aceasta poate reprezenta o varianta viabila pentru Romania. Nu imi propun aici nici sa-i plang de mila Regelui Mihai, nici nu doresc sa ma lansez in dezbateri despre corectitudinea si circumstantele care au dus la decizia de abdicare din 1947.
Nu pot totusi sa nu iau atitudine fata noua gafa de proportii comisa de presedintele Romaniei. Ce crede personajul Traian Basescu despre rolul lui Mihai I in istoria Romaniei conteaza foarte putin. Ce spune presedintele Romaniei despre ultimul rege al romanilor, bun sau rau, las sau pragmatic, cum a fost, conteaza mai mult. Sunt vorbele celui care reprezinta tara la cel mai inalt nivel la adresa unei personalitati cu renume pe plan mondial. Un mic bilant a iesirii domniei sale ne arata ca peste o suta de ziare straine, printre care publicatii ca "The Washington Post" si "The New York Times", ba chiar si "Yahoo!" au preluat insultele presedintelui Traian Basescu la adresa Regelui Mihai, insulte care au fost catalogate drept "un atac furibund" impotriva unui fost monarh ce se bucura de popularitate in Romania. Nu stiu de cata popularitate se bucura fostul rege printre romani dar mi-e limpede ca o afirmatie de genul acesta la un taifas televizat pe canalele nationale adresata impotriva unei persoane nascute in 1921 care s-a confruntat intr-un punct al existentei sale cu fascismul si comunismul nu face altceva decat sa ne aduca grave prejudicii de imagine.
Nu cred ca Romania se plictisea ingrozitor si avea musai nevoie sa-si sifoneze relatiile cu casele regale din Europa sau sa se vare in dezbateri pe marginea responsabilitatii pe care a avut-o Antonescu in exterminarea evreilor si tiganilor. Asa cum nu cred ca Romania avea nevoie in momentul de fata de subiecte false legate de regionalizare si modificarea Constitutiei.
Dar se pare ca orice alta ineptie, oricat de deplasata ar fi ea, este mai comoda pentru presedinte decat sa discute despre realitatile in care se zbate romanul zilelor noastre. Desigur, nu poti alerga dupa voturi dupa ce ai pus o tara intreaga pe butuci si dupa ce ai demonstrat cu varf si indesat ca esti dispus sa sacrifici interesele nationale ale Romaniei doar pentru a nu-ti pierde majoritatea in Parlament. Dar, daca te dai de trei ori peste cap si reusesti sa scoti vinovate granitele judetelor si Constitutia Romaniei pentru declinul economic fara precedent in care se zbate tara, ai motiv sa iesi la rampa.
Ne trezim, asadar, in fata unui nou calcul politic de un cinism rasunator: ca si pana acum, Basescu isi vede poporul ca un simplu mijloc de pune din nou mana pe putere pentru el si partidul oranj. Dar intr-un model de societate democratica, asa cum, din pacate, nu este cea din Romania zilelor noastre, oamenii sunt intotdeauna finalitatea. Bunastarea poporului ar trebui sa fie intotdeauna miza finala, nu momirea celor multi pentru a fura inca o data alti patru ani de mandat in care
Va provoc, stimati colegi, indiferent care ar fi culoarea dumneavoastra politica, sa nu va aliniati unor astfel de jocuri! Aceasta tara are nevoie de confruntari politice profunde si serioase care sa vindece bubele din economie, din educatie si din sanatate, din agricultura, din sistemul de salarizare si de pensii, din Politie si Armata. Aceasta tara are nevoie de locuri de munca, de bani sa-si plateasca salariile si pensiile, de societate civila libera sa-si spuna pasurile si sa ia pozitie, de sindicate independente, scoase de sub vasalitatea politicului si a intereselor corporatiste.