Coalitia guvernamentala functioneaza accidental in Parlament, in functie de interesele fiecarei formatiuni componente creandu-se ad-hoc diferite majoritati ciudate. Dupa ce la Senat, Partidul Conservator a votat impotriva Statutului minoritatilor nationale, la Camera Deputatilor se prefigureaza o noua majoritate la votarea legii ce interzice migratia politica a primarilor, formata din PD, PC, PSD si PRM.

Dezbaterile de ieri asupra initiativei legislative a deputatului democrat Ioan Oltean ce vizeaza sanctionarea migratiei politice a primarilor au conturat o majoritate surprinzatoare, care ar putea duce la adoptarea acesteia in respectiva formula. Proiectul, care are caracter de lege organica, va fi supus votului final la inceputul saptamanii viitoare, deoarece nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru adoptarea lui.
Deputatul PD Ioan Oltean a propus incetarea de drept a calitatii de primar, inainte de expirarea duratei normale a mandatului acestuia, in situatia pierderii, din vina sa, a calitatii de membru al partidului pe a carui lista a fost ales. El a formulat o propunere similara si pentru viceprimari si consilieri locali sau judeteni, dar aceasta situatie a fost rezolvata de Camera Deputatilor prin adoptarea marti a unei initiative legislative liberale care prevede tocmai incetarea mandatului in cazul migratiei politice din diverse motive. Comisia de administratie publica a respins initiativa legislativa a lui Oltean, cu motivatia ca primarii si viceprimarii sunt alesi, conform Legii nr. 215/2001, pe o durata de patru ani.

Pareri diferite la partidele din Coalitie

Social-democratii Victor Ponta si Ioan Munteanu s-au pronuntat in favoarea initiativei legislative a lui Oltean, argumentand ca trebuie descurajata migratia politica prin masuri ferme, iar alesii locali au o raspundere egala, atat in fata electoratului, cat si fata de formatiunea pe listele careia au candidat.
Deputatul PD Valentin Iliescu a afirmat ca este momentul ca actiunea de stopare a migratiei politice sa fie dusa pana la capat si a mentionat ca o persoana care candideaza la primarie pe listele unui partid se bucura de o serie de avantaje in comparatie cu un candidat independent (nu are nevoie de semnaturi la inscrierea in cursa si partidul ii sustine campania). Deputatul UDMR Marton Arpad a pus accentul pe faptul ca, in cazul votului uninominal, persoana este cea care influenteaza decizia electoratului, si nu partidul care l-a propus. UDMR va vota impotriva acestei initiative, asa cum a procedat si la legea privind stoparea migratiei alesilor locali.
Din partea PRM, Ion Manzana a precizat ca grupul parlamentar pe care-l reprezinta va vota pentru, deoarece alesii locali trebuie protejati de presiunile celor aflati la putere.
Liberalul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei de administratie publica, a spus ca proiectul de act normativ ar trebui respins, macar si pentru faptul ca vorbeste despre incetarea mandatului de primar in cazul pierderii, din vina proprie, a calitatii de membru a partidului pe lista caruia a candidat. In opinia sa, acesta reprezinta o formula nepotrivita si greu de definit.