Tatiana Frincu publica in Ultima Ora articolul "Unde e stanga autentica?", pe care il puteti citi in continuare.
'Iata ca ceea ce se anunta a fi doar o plasmuire a imaginatiei clevetitorilor ori o piesa pusa in scena de laboratoarele Cotrocenilor a luat fiinta vineri, 19 martie a.c. Deocamdata doar prin depunerea actelor pentru inscrierea la Tribunal, in Registrul partidelor. Un "microcefal" cu un un nume demn de opera lui I.L.Caragiale, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (U.N.P.R.). Un partid bastard, fara o ideologie clara, mosit de vreo 30 de parlamentari plecati din partidele lor mama, de la social-democrati si liberali, din motive personale, de preamarire, din prea multe ofuri de frustrare.
Nu vrem sa ascultam lamentatiile lor, zise si argumente. Alde "Gabi", alde "Cristi" et company sunt tot tradatori pentru cei mai multi dintre noi, cei care nu ne-am pierdut inca simtul realitatii. Niste oportunisti sau fripturisti cum i-ar numi conu Iancu. Oare cat de prosti ne cred acesti indivizi avizi de putere?
Cui se adreseaza noul partid? Dupa "Cristi", noul partid se adreseaza clasei mijlocii si intelectualilor. Mai sa fie! Si clasa muncitoare nu incape in acest partidut ce se vrea de stanga? Aha, - cum de-am uitat! - clasa muncitoare a plecat de mult in Paradis. Cel care se anunta a fi posibil viitorul presedinte al U.N.P.R., alde "Cristi", a intins-o deja la Bruxelles pentru a negocia la varful PES (Partidul Socialistilor Europeni) acceptarea "nou-nascutului" in grupul acestora.
Cu legitimitate europeana, "independentii" cred ca le va fi mai usor sa se impuna pe plan national. Precum in zicala sa nu faci ce face popa, "Cristi" al nostru, neavand limite in tupeu, cand vine vorba de fostul sau coleg, acum adversar de temut, Victor Ponta, ii reproseaza tocmai ceea ce el insusi face. "Este de deplans - zice "Cristi" - efortul unor lideri din Romania de a cauta recunoastere internationala, in conditiile in care nu au obtinut inca recunoastere interna". Dar culmea tupeului ramane pentru "independenti" prioritatea declamata in privinta revizuirii Constitutiei, respectiv interdictia traseismului politic. Tot la Bruxelles, la intalnirea liderilor stangii europene, seful PSD Victor Ponta a primit asigurari de la secretarul general al PES, Philip Cordery, ca familia politica pe care o reprezinta este impotriva diviziunilor in cadrul stangii. Deocamdata. Vom vedea mai tarziu daca isi va mai mentine declaratiile, ca doar in politica totul e posibil.
Asa ca domnul Ponta n-ar trebui sa se imbete cu apa chioara si sa vada in viitorul partid un pericol real nu numai pentru UDMR, ci si pentru PSD. Sa nu uite ca puterea acestor "independenti" vine din Deal, de la Cotroceni. Adrian Nastase, cu flerul sau politic de necontestat, i-a pus eticheta cea mai potrivita, partidul "interesului national al lui Traian Basescu". Ca doar nu "interesul national" - Doamne fereste! - i-a unit, asa cum sforaitor declara cei 30 de disidenti.
Sunt opinii potrivit carora U.N.P.R. va fi o anexa docila a PD-L-ului care, la un moment dat, va fi absorbit de portocalii, dupa modelul deja cunoscut al PLD-ului lui Stolojan. Parlamentarul PD-L Sever Voinescu crede ca voturile "independentilor" in Parlament sunt necesare, chiar daca dauneaza la imagine, insa pentru europarlamentarul PD-L Cristian Preda noul partid nu este unul credibil.
Un laudatio vine de la Victor Dancu (fostul marele strateg de imagine la PSD), care considera ca aparitia noului partid ar incuraja coagularea stangii, intr-un pol, care sa castige alegerile viitoare. Este trist si periculos ca o asemenea conceptie sa castige aderenti. Ar fi grav si pentru stanga reala si pentru cetateanul de rand, care nu va mai intelege ce e cu partidele astea ce se revendica a fi din stanga esichierului politic, dar se comporta de dreapta.
Mai e cineva interesat astazi de problemele reale ale stangii romanesti? Oare de cine mai e reprezentata stanga autentica in conditiile in care PSD-ul a guvernat impreuna cu PD-L, luand masuri administrative si politice din arsenalul dreptei liberale si sustinand extrem de putine solutii de stanga?
E urgent si vital pentru o democratie sa existe o stanga reala. Iar U.N.P.R. nu este si nu va fi nicicand de stanga, sau, ma rog, de centru-stanga. N-are cum! Sa speram ca noua conducere a PSD va fi in masura sa redea increderea in stanga autentica. Dar pentru asta in PSD trebuie sa vina curatenia. Si nu numai de primavara. Primele semne se pare ca au aparut. Sa speram ca vor fi urmate de altele, mult mai radicale si consistente.'