Fostul presedinte Ion Iliescu este de parere ca decizia guvernului Boc de a declasifica dosarele revolutiei ar putea sa fie doar o diversiune, "o perdea de fum menita sa abata atentia de la revolta sindicatelor".
Ion Iliescu declara, pentru Inpolitics, ca problema declasificarii dosarelor revolutiei este, foarte probabil, o diversiune a guvernului care sa distraga atentia de la marile miscari sindicale care se anunta in aceste zile.
"Nu stiu ce s-ar putea declasifica, pentru ca nu a existat vreo decizie politica, dupa 1989, de secretizare a unor documente, acestea au fost la indemana instantelor, dar si a comisiilor parlamentare care au anchetat evenimentele din decembrie 1989 si au elaborat rapoarte de activitate.
Cat despre documentele Securitatii, pentru acestea s-a infiintat special o institutie numita CNSAS. Deci nu mi-e deloc clar ce se intelege prin declasificare. Pare mai degraba o diversiune menita sa abata atentia, cum spuneam, de la evenimente importante care au loc in acest moment, cum ar fi marile miscari sindicale care se pregatesc ca raspuns la politica economica a guvernului.
Stirile despre greve, de azi dimineata, au trebuit inlocuite, rapid, pe mici ecrane, cu stirile despre revolutie, inclusiv prin promovarea acestui Teodor Maries, care nu are nicio calitate sa vorbeasca in numele revolutionarilor, el fiind mai mult un soi de administrator al asociatiei "21 decemnbrie".
Probabil ca asemenea perdele de fum vor fi aruncate pe piata, in multe ocazii, anul acesta, tocmai pentru a masca adevaratele dificultati pe care le traverseaza societatea in perioada de criza si incapacitatea guvernantilor de a le depasi".