Inspectorii guvernamentali, reprezentand cel mult 30% din numarul inaltilor functionari publici, vor constitui "rezerva" din care pot fi selectate persoanele nominalizate pentru functii de prefecti, subprefecti si secretari generali ai ministerelor, a declarat ieri seful SGG, Ilie Bolojan.
Astfel, inspectorii guvernamentali vor functiona in structura Secretariatului General al Guvernului (SGG) si vor reprezenta "rezerva de cadre" pentru inaltii functionari publici. In acest an vor fi ocupate prin concurs 10 pos-turi de inspectori guvernamentali, iar numarul acestora va fi suplimentat in perioada 2007-2008 cu aproximativ 30 de locuri. Totodata, inaltii functionari publici, incluzand secretarul general al Guvernului, inspectorul guvernamental si prefectul, vor fi evaluati periodic din punct de vedere al eficientei, obiectivitatii si modului de indeplinire a atributiilor manageriale de catre o comisie numita prin decizie a prim-ministrului.
Performantele profesionale individuale ale inaltilor functionari publici vor fi evaluate anual, iar o data la doi ani va fi organizata si o evaluare generala, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

Sa munceasca "bine"

Pe de alta parte, actul normativ mai prevede ca mobilitatea inaltilor functionari publici se realizeaza, prin modificarea raporturilor de serviciu, pentru eficientizarea activitatii autoritatilor si institutiilor publice, in interes public sau in interesul functionarului public. Mobilitatea nu poate fi realizata in acelasi timp pentru toti inaltii functionari publici dintr-o autoritate sau institutie publica si nu poate fi realizata decat cel mult o data pe an, pentru aceeasi persoana.
Mobilitatea inaltilor functionari publici se realizeaza, prin modificarea raporturilor de serviciu, pentru eficientizarea activitatii autoritatilor si institutiilor publice, in interes public sau in interesul functionarului public. Pentru realizarea mobilitatii inspectorilor guvernamentali pe o functie publica de prefect sau subprefect, acestia trebuie sa aiba o activitate de minimum 6 luni in functia pu-blica de inspector guvernamental si sa fi obtinut la evaluarea activitatii cel putin calificativul "bine".