Inpolitics informeaza : Boc e in corzi: USL, gata sa sustina un guvern de tehnocrati

Decizie spectaculoasa si neasteptata a opozitiei: potrivit unui anunt facut de Victor Ponta pe siteul PSD, USL e gata sa sustina un guvern de tehnocrati cu premier independent, pentru transpunerea cit mai eficienta in realitate a masurilor luate la summitul UE de la Bruxelles.
USL propune, astfel, 5 pasi pentru implementarea deciziilor de la Consiliul European.
1. Formarea unui comitet anticriza Guvern-Opozitie-BNR, care sa discute si sa aprobe masurile economice ce trebuie aplicate in aceasta perioada.
2. Adoptarea unei legi, in temeiul articolului 148 din Constitutia Romaniei, care sa cuprinda masurile decise la Consiliul European.
3. Numirea unui Guvern de tehnocrati, care va fi sustinut de USL, cu premier si ministri tehnocrati, care sa asigure implementarea acestor masuri si organizarea de alegeri corecte si care sa nu foloseasca bugetul in interes electoral, precum o face Guvernul Boc.
4. Organizarea de alegeri anticipate, in vederea formarii unei majoritati legitime, care sa implementeze, cu un mandat popular in spate, masurile anticriza.
5. Declansarea imediata, dupa alegeri si cu o majoritate mandatata de popor, a procesului de modificare a Constitutiei Romaniei.
Sustinerea unui cabinet de tehnocrati este, pentru USL, o pierdere, pentru ca acesta ar detensiona nervozitatea populara la adresa guvernului actual si, implicit, a PDL, iar niste autentici specialisti ar putea chiar repara pina la alegeri o parte din erorile lui Emil Boc. Din acest punct de vedere putem spune ca USL e gata, realmente, de un sacrificiu electoral, unul cu totul neasteptat dupa derularea evenimentelor in ultimul an. Spre comparatie, in decembrie 1999, cind a fost numit independentul tehnocrat Isarescu la sefia unui nou guvern, reprezentantii PSD au refuzat macar sa participe la sedinta de investire. Cu atat mai grava si de neiertat ar fi, in consecinta, un refuz al lui Boc de a parasi Palatul Victoria, gest care ar costa inca si mai scump PDL.