Casa-regala.blogspot.com informeaza: Impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei
Una dintre metehnele conducatorilor rupti de realitate si/sau absolutisti este personalizarea tarii pe care o conduc. Exemplele sunt destule. Ultimul din istoria Romaniei este Nicolae Ceausescu, care a ramas pana la moarte in suflet cu uimirea pe care a avut-o cand a venit prima data in Bucuresti si a vazut cladiri inalte. A crezut ca bunastarea inseamna sa locuiesti la bloc si dupa ce a devenit presedinte a mutat aproape un popor intreg in blocuri.
Presedintele de acum Traian Basescu vrea sa faca o noua impartire administrativa pe motiv ca sunt prea multe judete si ca s-ar cheltui bani mai putini pe administratie. Pesemne ca oameni precum Casuneanu, Umbrarescu, Cazacu sau Cocos ar vrea niste felii mai mari si le fac cu ochiul banii pe care ii consuma acum administratia celor 41 de judete plus municipiul Bucuresti.
Un yesman precum Vasile Blaga (in scurtele perioade in care nu e baut) ii tinea isonul la momentul in care guvernul Boc depunea juramantul. "Asa e" zicea catre colegul de guvern de peste umarul sau drept cand presedintele isi prezenta punctul de vedere inm discursul inaugural. In planurile lui Traian Basescu, judetele dispar si sunt inlocuite de regiuni pentru ca "ha, ha, ha, nu suna bine judetul Ardeal, ha, ha, ha".
Interesant este ca si Adrian Nastase a avut aceeasi obsesie cand era prim-ministru. Motivul sau era ca "nu stiu, impartirea administrativa este veche, desigur; judetele astea sunt de la Decebal si Traian, fireste". Sunt prea vechi. Ceea ce nu stie Nastase este ca judetele provin cam de la 1400 in Tara Romaneasca si de la 1500 in Moldova, unde se numeau tinuturi.
Oricum, asemanarile dintre Adrian Nastase si Traian Basescu nu se termina aici. Ambii avizi de putere, ambii aparau peste hotare interesele Romaniei socialiste inainte de 1989, ambii duri cu subalternii si lingusitori cu sefii, ambii si-au apreciat public seful pentru a-l ataca mai tarziu, ambii au de satisfacut interesele comerciale ale celor cam 40 de "baieti destepti" care ii sustin pe fiecare in parte.
Si mai interesant este ca si Nicolae Ceausescu a venit cu o noua organizare administrativa, cand era mai tanar, in 1968. O harta care modifica fundamental harta pe care o trasase cu 20 de ani inainte mentorul sau, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Partea buna a fost reinstituirea judetelor.
Inainte de el, Carol al II-lea a trasat, in 1938, la instaurarea dictaturii sale personale o noua harta administrativa.
Peste gard, Vladimir Voronin a aruncat la cos judetele abia revenite in zona dupa independenta Republicii Moldova din 1991 si a reinstaurat raioanele, de sorginte sovietica.
Si mai la est, Vladimir Putin, cand era presedinte a introdus o supra-structura teritoriala intre republica autonoma/tinut/regiune si federatie.
In orice caz, in prezent avem 41 de judete si municipiul Bucuresti, care are in ochii guvernului rang de judet, fiindu-i alocat un post de prefect. Ultimul judet (re)creat este Ilfov, redus de Nicolae Ceausescu in 1981 la dimensiuni minimale si transformat in bratul rural-agricol al capitalei, sub titulatura de trista amintire "Sectorul Agricol Ilfov" (SAI).