Senatorul Darius Bogdan Valcov a sustinut, in plenul Senatului din 29 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Cum aratam Romania in lume si de ce ne straduim sa o facem prost", pe care o puteti citi in continuare.

N-as fi venit astazi in fata dumneavoastra cu o astfel de abordare daca nu mi-ar fi zgandarit orgoliul de roman stirea ca la Targul de carte de la Frankfurt ne-am facut de ras. Cu tot respectul pe care il port actualului ministru al culturii n-am cum sa nu il arat cu degetul ca pe principalul vinovat. In primul rand pentru indiferenta si mai apoi pentru minimalizarea fenomenului. Ca si cum dezamagirea oamenilor de cultura care si-au exprimat opinia critica in legatura cu acest subiect ar fi fost doar o joaca politica. Sunt sigur ca cei care au fost dezamagiti si au criticat au fost sinceri. Si acum vin si intreb, cati, Doamne iarta-ma, bani costa sa ne prezentam onorabil la un targ de carte? Mai ales ca el se desfasoara intr-o tara cu un impact major asupra fenomenului cultural european.
Dar acest caz nu este unul izolat. Pe toate palierele reprezentarii parem sortiti sa mazgalim cu pete urate chipul unei tari altminteri frumoase si cu oameni primitori. Si am remarcat, cu aceeasi dezamagire profunda, ca in aproape toate cazurile nimeni nu isi asuma aceste rateuri sau greseli. De cele mai multe ori se da vina pe lipsa banilor sau pe rautatea celor care critica sau descopera hibele. Sa nu mai vorbim ca de cele mai multe ori cadem dintr-o extrema in alta, in sensul ca anumitor evenimente alocam sume care le transforma inevitabil in esecuri iar altora, in mod inexplicabil, le alocam bani care aduc adevarate surse de bataie de joc la adresa banului public. Mai ales ca, tocmai in aceste cazuri, se apeleaza la tot felul de indivizi dubiosi specializati in afaceri necurate.
In opinia mea trebuie luat pana la urma taurul de coarne, la nivelul Guvernului. Ca toate aceste programe, de la nivelul ministerelor care vizeaza imaginea Romaniei sa fie coordonate centralizat si monitorizate cu mai mare atentie. Si poate ca nu ar strica nici constituirea unui grup de lucru care sa elaboreze o strategie pe termen lung in aceasta privinta. Pentru ca, Doamne ajuta, Romania chiar are ce arata!