Ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, este chemat saptamana viitoare, la Ministerul de Externe, sa dea explicatii despre colaborarea sa cu Securitatea. Declaratia facuta de purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu vine dupa ce, joi, Curtea de Apel a reconfirmat sentinta de politie politica in cazul Gafita.
Decizia Curtii de Apel nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs. Gafita a fost racolat la varsta de 25 de ani. Sub numele de cod "Rosetty", Gafita ar fi dat note informative in perioada 1977 - 1982, despre colegii lui din lumea literara. Pentru colaborarea lui cu Securitatea, Gafita ar fi beneficiat de diverse deconturi, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.
Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul "Adevarul" a anuntat ca in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafita clarificarea situatiei. Aceasta a intrat, astfel, intr-o procedura judiciara, iar MAE urma sa ia o decizie in privinta sa dupa finalizarea acestei proceduri. Gafita declarase insa ca acuzatiile care i-au fost aduse nu sunt intemeiate.
Numele de cod al lui Gafita era "Rosetty" si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca "la vremea respectiva era scriitor". Gabriel Gafita este nascut in 1952, a absolvit Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (engleza-franceza), ca apoi sa se dedice domeniului publicistic. El a intrat in 1991 in MAE, ca secretar si consilier diplomatic la ambasada Romaniei la Londra. Din 1998 pana in 2002 a fost ambasador in Canada, intre 2002 si 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa si America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador in Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Republica Portugheza.