Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a adresat o invitatie reprezentantilor PSD, PNL si PC, precum si tuturor celor care doresc sa se alature Opozitiei, sa-si uneasca eforturile, sa se aseze la aceeasi masa si sa inceapa construirea ‘‘proiectului de alternativa pentru Romania‘‘.
"Daca vrem ca Romania sa nu devina o ruina, parasita de speranta si de viitor, alternativa la actuala putere trebuie aratata acum. Trebuie sa dam tarii mai mult decat o guvernare de avarie, mai mult decat o majoritate de 236 de parlamentari care sa ne permita daramarea Guvernului. Romania are nevoie de o noua guvernare, o guvernare 'pe bune', adevarata si nu mimata in scop tactic, o guvernare in care si PSD si PNL sa aduca ce este mai sanatos, mai modern si mai credibil din solutiile si oamenii de care dispun sau la care pot apela, invatand din lucrurile bune, dar si din greselile relatiei deja structurate intre cele doua partide", a sustinut, luni, Geoana, intr-o postare pe blogul personal.
Acesta este de parere ca o astfel actiune nu trebuie subordonata politicului, ci romanilor.
"Acum este vremea sa actionam, pentru ca mai tarziu s-ar putea ca regretele noastre sincere sa nu mai insemne mare lucru", a adaugat Geoana.
Presedintele Senatului considera ca situatia politica si economica actuala subliniaza nevoia unui nou proiect, aceasta fiind sarcina celor din opozitie.
"Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie insa ca noi, deopotriva reprezentantii PSD, PNL si PC, sa ne unim eforturile in slujba acestui obiectiv comun. Lucrurile care ne unesc sunt mai multe si mai importante decat cele ce ne separa. In lipsa unui compas, care nu poate fi altceva decat proiect pentru intreaga natiune, am experimentat diverse feluri de guvernare, care ne-au dus in starea in care suntem acum. Cat timp am avut un tel comun, un proiect asumat de catre toti politicienii si membrii societatii, cum a fost aderarea la NATO sau UE, Romania a mers inainte", a mai mentionat Geoana.
Potrivit acestuia, actualul Executiv ‘‘este depasit de realitate, incoerent si din ce in ce mai periculos pentru propria populatie", in opinia sa fiind "un Guvern care priveste cinic, ca pe-o mana cereasca, inundatiile, constient ca si-a castigat cateva zile in care nu se va mai vorbi despre situatia economica a tarii".
Geoana sustine ca ultima transa a FMI a venit "ca un balon de oxigen", insa considera ca efectul pe care il vor resimti direct romanii in urma ultimelor masuri de austeritate puse in aplicare va fi cresterea somajului.
"Cu mai putini angajati, Guvernul va avea mai putini bani de colectat din impozite si va trebui, pana la urma, sa majoreze iar taxele (in ciuda promisiunilor pe care ni le dadea Executivul acum cu jumatate de gura). Telul opozitiei unite si al proiectului sau comun nu trebuie sa fie confiscarea unui nou Cabinet pentru foloase proprii, ci trebuie sa fie identificarea acelor politici care sa duca statul roman catre dezvoltare", a mai aratat presedintele Senatului, pe blog.