PRM a facut plangere penala impotriva liderului UDMR, Marko Bela, pe care il acuza de atentat la ordinea constitutionala a Romaniei. Potrivit vicepresedintelui PRM, Lucian Bolcas, plangerea a fost inregistrata deja de marti la Procurorul General si se intemeiaza
in fapt pe discursul presedintelui UDMR, Marko Bela, tinut la Targu-Mures la 20 octombrie, cu ocazia lansarii candidatilor UDMR pentru Parlamentul European.
Bolcas a catalogat discursul presedintelui UDMR ca fiind unul "atatator", el apreciind ca ratiunea pentru care a fost rostit consta in a crea premisele desfasurarii unor actiuni ostile unitatii statului roman national. "A intrecut orice fel de masura. Cand se intrece orice masura in obraznicie, in impertinenta, in ura, este putin sa reactionezi cu vorbe. Si daca nu putem sa-i dam cele doua palme binemeritate, pentru ca nu am fost prezenti la acest discurs, am inteles sa facem o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de atentat la ordinea constitutionala prevazuta de Codul Penal", a precizat Bolcas. "Gasiti un alt raspuns democratic, civilizat, la imensele porcarii pe care le debiteaza acest domn Marko Bela in numele comunitatii maghiare... Cine mai indrazneste in Romania sa pretinda ca acest pamant este al lui, si nu al romanilor, o sa primeasca o bucata de pamant peste gura. Aici suntem intransigenti", a mai spus liderul PRM. Pe de alta parte, si vicepresedintele Senatului, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat marti ca Biroul Permanent a decis, cu majoritate de voturi, sa elaboreze o declaratie impotriva discursului liderului UDMR, Marko Bela, declaratia urmand sa fie dezbatuta si aprobata in plenul Camerei Superioare a Parlamentului. In replica, presedintele UDMR, Marko Bela, sustine ca decizia conducerii Senatului de a elabora o declaratie critica la adresa sa reprezinta o incercare de suprimare a libertatii de exprimare si o "intoarcere brusca in timp cu vreo 12 ani".